Letouny CIA přistávaly také v České republice

Letadla používaná americkou CIA pro převoz zajatců do zemí užívajících mučení uskutečnila v posledních letech zhruba 800 startů a přistání v evropském vzdušném prostoru, uvedla dnes Amnesty International (AI). Podle letových záznamů, které AI získala, letouny přistávaly také v České republice.

AI získala letové záznamy šesti letounů z období září 2001 – září 2005. Jedná se o část z asi třiceti strojů, které CIA užívá. Mezi nimi je také letoun Gulfstream IV číslo N85VM (po přeregistraci N227SV), který podle záznamů přistával v České republice a v dalších zemích včetně Afghánistánu, Maroka, Německa, Jordánska, Švýcarska a Ázerbajdžánu.Dalšími letadly jsou např. Boeing 737-7ET (číslo N313P, přeregistrováno na N4476S), kterou vlastní Premier Executive Transport Services – přední společnost najímaná CIA. Mezi další letadla patří Gulfstream V (číslo N379P, přeregistrováno na N8068V a N44982) a Gulfstream III (číslo N829MG, přeregistrováno na N259SK).Evropské země těmto letounům povolují mezipřistání a doplnění paliva. Podle mezinárodního práva přitom mají povinnost spolupracovat, aby zastavily porušování zákazu mučení a dalších ustanovení mezinárodních standardů. Mezinárodní právo také zakazuje napomáhat těm, kteří jsou za porušování práva zodpovědní.„Převoz vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení, je jasným porušením mezinárodního práva. USA argumentují, že mají záruky týkající se nakládání s vězni. Tyto záruky jsou ale bezcenné. Země, které užívají mučení, se k násilnostem nepřiznají,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.AI vyzývá Českou republiku a další evropské země, aby okamžitě zahájily vyšetřování odůvodněného podezření, že napomáhaly CIA při utajeném převozu vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení.

21.5.2019

Nevládky vyzývají předsedu Senátu Kuberu k omluvě za výroky z Terezína

Organizace posílají Jaroslavu Kuberovi otevřený dopis kvůli projevu na tryzně v Terezíně.

21.3.2019

Amnesty vyzývá k výrobě "etických baterií"

Amnesty International dnes veřejně vyzve světové lídry v odvětví elektromobilů, aby do pěti let vyrobili první zcela „etickou baterii“ na světě.

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

21.4.2018

Česká sekce Amnesty vydává svou zprávu o činnosti.

U příležitosti Amnesty valné hromady 2018 vychází přehled o kampaních, akcích, advokační práci nebo financích české Amnesty za rok 2017 na jednom místě!