AI odsoudila vraždu novinářky Anny Politkovské

Amnesty International (AI) je šokována vraždou ruské obránkyně lidských práv a novinářky Anny Politkovské, která byla v sobotu 7. října 2006 zastřelena v blízkosti svého bydliště v Moskvě.

AI se domnívá, že důvodem vraždy paní Politkovské byla její novinářská práce. Od roku 1999 psala o situaci v Čečensku pro noviny Novaja Gazeta. Věnovala se také dalším vážným problémům Ruska jako jsou násilí v armádě, korupce státních struktur a policejní brutalita. Díky své profesionalitě i odvaze získala řadu cen včetně Global Award for Human Rights Journalism, kterou jí v roce 2001 udělila britská pobočka AI.

„Rusko ztratilo odvážnou a odhodlanou obránkyni lidských práv, která neohroženě bojovala proti násilí a nespravedlnosti a neúnavně usilovala o to, aby justice v Ruské federaci řádně pracovala,“ uvedla Nicole Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. Ruské a čečenské úřady tuto novinářku kvůli její kritice vládní politiky dlouhodobě zastrašovaly. Několikrát byla zadržena a čelila výhružkám, že za svou činnost neunikne odvetě.

AI vyzvala ruské úřady, aby důkladně vyšetřily okolnosti tohoto zločinu. Ruská vláda by se měla zabývat bezpečností novinářů a bojovníků za lidská práva, kteří pracují v nelehkých podmínkách. Ohroženi jsou především lidé pracující v oblasti Severního Kavkazu.

Pracovníci a členové AI vyjádřili soustrast rodině Anny Politkovské.

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

3.10.2016

Nebezpečný krok zpět pro ženy a dívky v Polsku

V Polsku se projednává nová legislativa, která má již tak přísné zákony ohledně potratů ještě více radikalizovat. Ženám a dívkám hrozí téměř naprostá ztráta možnosti potrat podstoupit. Značná trestní odpovědnost hrozí i lékařům a dalším zdravotníkům.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

22.3.2016

Rusko: Případ Savčenková musí být znovu přezkoumán při spravedlivém procesu!

Amnesty žádá nový soud po zpolitizovaném odsuzujícím verdiktu k 22 letům vězení.