AI odsoudila vraždu novinářky Anny Politkovské

Amnesty International (AI) je šokována vraždou ruské obránkyně lidských práv a novinářky Anny Politkovské, která byla v sobotu 7. října 2006 zastřelena v blízkosti svého bydliště v Moskvě.

AI se domnívá, že důvodem vraždy paní Politkovské byla její novinářská práce. Od roku 1999 psala o situaci v Čečensku pro noviny Novaja Gazeta. Věnovala se také dalším vážným problémům Ruska jako jsou násilí v armádě, korupce státních struktur a policejní brutalita. Díky své profesionalitě i odvaze získala řadu cen včetně Global Award for Human Rights Journalism, kterou jí v roce 2001 udělila britská pobočka AI.

„Rusko ztratilo odvážnou a odhodlanou obránkyni lidských práv, která neohroženě bojovala proti násilí a nespravedlnosti a neúnavně usilovala o to, aby justice v Ruské federaci řádně pracovala,“ uvedla Nicole Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. Ruské a čečenské úřady tuto novinářku kvůli její kritice vládní politiky dlouhodobě zastrašovaly. Několikrát byla zadržena a čelila výhružkám, že za svou činnost neunikne odvetě.

AI vyzvala ruské úřady, aby důkladně vyšetřily okolnosti tohoto zločinu. Ruská vláda by se měla zabývat bezpečností novinářů a bojovníků za lidská práva, kteří pracují v nelehkých podmínkách. Ohroženi jsou především lidé pracující v oblasti Severního Kavkazu.

Pracovníci a členové AI vyjádřili soustrast rodině Anny Politkovské.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

3.2.2017

Irák: Poprava 31 mužů hromadí nespravedlnost na vrchol krveprolití

Masová poprava 31 mužů v Iráku, která byla včera oznámena, za jejich údajnou účast na hromadných vraždách v roce 2014 je dalším důkazem nehorázné lhostejnosti iráckých autorit k lidským právům a scestného užívání trestu smrti ve jménu bezpečnosti, řekla Amnesty International.

23.1.2017

Malawi: Zabití muže s albinismem podtrhuje neschopnost policie a justice

10. ledna 2017 byl v Malawi ve vesnici Mlonda zavražděn Madalitso Pensulo, devatenáctiletý muž trpící albinismem. Deprose Muchena, regionální ředitel Amnesty International pro jižní Afriku, reagoval slovy:

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.