AI odsoudila vraždu novinářky Anny Politkovské

Amnesty International (AI) je šokována vraždou ruské obránkyně lidských práv a novinářky Anny Politkovské, která byla v sobotu 7. října 2006 zastřelena v blízkosti svého bydliště v Moskvě.

AI se domnívá, že důvodem vraždy paní Politkovské byla její novinářská práce. Od roku 1999 psala o situaci v Čečensku pro noviny Novaja Gazeta. Věnovala se také dalším vážným problémům Ruska jako jsou násilí v armádě, korupce státních struktur a policejní brutalita. Díky své profesionalitě i odvaze získala řadu cen včetně Global Award for Human Rights Journalism, kterou jí v roce 2001 udělila britská pobočka AI.

„Rusko ztratilo odvážnou a odhodlanou obránkyni lidských práv, která neohroženě bojovala proti násilí a nespravedlnosti a neúnavně usilovala o to, aby justice v Ruské federaci řádně pracovala,“ uvedla Nicole Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. Ruské a čečenské úřady tuto novinářku kvůli její kritice vládní politiky dlouhodobě zastrašovaly. Několikrát byla zadržena a čelila výhružkám, že za svou činnost neunikne odvetě.

AI vyzvala ruské úřady, aby důkladně vyšetřily okolnosti tohoto zločinu. Ruská vláda by se měla zabývat bezpečností novinářů a bojovníků za lidská práva, kteří pracují v nelehkých podmínkách. Ohroženi jsou především lidé pracující v oblasti Severního Kavkazu.

Pracovníci a členové AI vyjádřili soustrast rodině Anny Politkovské.

5.9.2018

Barma/Myanmar: Rozsudek nad novináři z Reuters vysílá silné varování ohledně svobody tisku

Barma odsoudila novináře k nesmyslným trestům.

2.3.2018

Honduras: Neschopnost najít vrahy Berty Cáceresové ohrožuje další aktivisty

2. března 2016 Bertu zastřelili. Ani po dvou letech Honduras nemá pachatele.

15.2.2018

Teodora Vasquézová z El Salvadoru je na svobodě!

Měla být ve vězení 30 let, po 11 je volná. Bojovali jsme za ni při Maratonu psaní dopisů 2015.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.