AI odsoudila vraždu novinářky Anny Politkovské

Amnesty International (AI) je šokována vraždou ruské obránkyně lidských práv a novinářky Anny Politkovské, která byla v sobotu 7. října 2006 zastřelena v blízkosti svého bydliště v Moskvě.

AI se domnívá, že důvodem vraždy paní Politkovské byla její novinářská práce. Od roku 1999 psala o situaci v Čečensku pro noviny Novaja Gazeta. Věnovala se také dalším vážným problémům Ruska jako jsou násilí v armádě, korupce státních struktur a policejní brutalita. Díky své profesionalitě i odvaze získala řadu cen včetně Global Award for Human Rights Journalism, kterou jí v roce 2001 udělila britská pobočka AI.

„Rusko ztratilo odvážnou a odhodlanou obránkyni lidských práv, která neohroženě bojovala proti násilí a nespravedlnosti a neúnavně usilovala o to, aby justice v Ruské federaci řádně pracovala,“ uvedla Nicole Duckworth, ředitelka programu AI pro Evropu a Střední Asii. Ruské a čečenské úřady tuto novinářku kvůli její kritice vládní politiky dlouhodobě zastrašovaly. Několikrát byla zadržena a čelila výhružkám, že za svou činnost neunikne odvetě.

AI vyzvala ruské úřady, aby důkladně vyšetřily okolnosti tohoto zločinu. Ruská vláda by se měla zabývat bezpečností novinářů a bojovníků za lidská práva, kteří pracují v nelehkých podmínkách. Ohroženi jsou především lidé pracující v oblasti Severního Kavkazu.

Pracovníci a členové AI vyjádřili soustrast rodině Anny Politkovské.

25.11.2019

Nevládní organizace žádají komisařku Michelle Bacheletovou, aby odsoudila situaci v Hongkong

21 nevládních organizací zabývajících se lidskými právy vyzvalo Vysokou komisařku OSN pro lidská práva Michelle Bacheletovou, aby veřejně odsoudila hongkongskou vládu kvůli jejímu systematickému porušování práv na svobodu shromažďování a projevu a odsoudila nepřiměřené použití síly ze strany hongkongské policie.

30.7.2019

ČT:„Moskevský teror,“ píše o zásahu na demonstraci Novaja gazeta. Hromadné zatýkání odsoudila i česká diplomacie

18.7.2019

Mexická policie začala vyšetřovat Soberanesovu vraždu

Generální prokurátor státu Morelos zahájil vyšetřování trestného činu vraždy Samira Florese Soberanese.

25.10.2019

Bangladéš: Trest smrti pro 16 lidí v případu Nusrat Rafiové nic nevyřeší

Ředitel české Amnesty komentuje odsouzení 16 lidí k trestu smrti v Bangladéši.