Hon na „teroristy“ v Pákistánu obchází spravedlnost

Mezi podezřelými „teroristy“ drženými na amerických věznicích na Guantánamu a jinde ve světě jsou i lidé, kteří byli prakticky bezdůvodně zadrženi v Pákistánu policisty nebo místními lidmi. Pákistánští „lovci lidí“ jsou motivováni finanční odměnou vyplácenou za každého chyceného „teroristu“.

„Cesta na Guantánamo velmi často začíná v Pákistánu,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum.

„Při hromadných zatýkáních byly zadrženy stovky lidí. Mnozí z nich pak byli prodáni americkým silám jako „teroristé“ a převezeni na Guantánamo, do Bagramu a do dalších utajovaných věznic, které spravují USA. Podezření se často zakládalo pouze na tvrzení jejich věznitelů.“
Praxe poskytování odměny za lidi podezřelé z terorismu, která činila až 5.000 amerických dolarů, vede k nezákonnému věznění a mizení lidí. Lovci „teroristů“ mohou zadržet v podstatě kohokoli a za peníze jej předat USA. Více než 85 % zajatců na Guantánamu nebylo zatčeno americkými silami.

Ahmad Chalfán Ghajlání z Tanzanie, který je podezřelý z terorismu, byl zadržen v červnu 2004. Podle dostupných zpráv byly spolu s ním zadrženy tři ženy a pět dětí, včetně nemluvněte a 13letého saúdského chlapce jménem Talha. Po více než dvou letech není známo, kde se nalézají. Ahmed Ghajlání je jedním ze 14 zajatců převezených na Guantánamo z utajovaných věznic CIA v září 2006.

Počet zadržovaných osob nelze s přesností určit. Podle vyjádření pákistánské armády bylo od roku 2001 zabito zhruba 500 „teroristů“ a přes 1.000 zadrženo. Ve stejné době bylo na 300 lidí označených americkou vládou jako „teroristé“ a „zabijáci“ propuštěno bez obvinění.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.