Hon na „teroristy“ v Pákistánu obchází spravedlnost

Mezi podezřelými „teroristy“ drženými na amerických věznicích na Guantánamu a jinde ve světě jsou i lidé, kteří byli prakticky bezdůvodně zadrženi v Pákistánu policisty nebo místními lidmi. Pákistánští „lovci lidí“ jsou motivováni finanční odměnou vyplácenou za každého chyceného „teroristu“.

„Cesta na Guantánamo velmi často začíná v Pákistánu,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum.

„Při hromadných zatýkáních byly zadrženy stovky lidí. Mnozí z nich pak byli prodáni americkým silám jako „teroristé“ a převezeni na Guantánamo, do Bagramu a do dalších utajovaných věznic, které spravují USA. Podezření se často zakládalo pouze na tvrzení jejich věznitelů.“
Praxe poskytování odměny za lidi podezřelé z terorismu, která činila až 5.000 amerických dolarů, vede k nezákonnému věznění a mizení lidí. Lovci „teroristů“ mohou zadržet v podstatě kohokoli a za peníze jej předat USA. Více než 85 % zajatců na Guantánamu nebylo zatčeno americkými silami.

Ahmad Chalfán Ghajlání z Tanzanie, který je podezřelý z terorismu, byl zadržen v červnu 2004. Podle dostupných zpráv byly spolu s ním zadrženy tři ženy a pět dětí, včetně nemluvněte a 13letého saúdského chlapce jménem Talha. Po více než dvou letech není známo, kde se nalézají. Ahmed Ghajlání je jedním ze 14 zajatců převezených na Guantánamo z utajovaných věznic CIA v září 2006.

Počet zadržovaných osob nelze s přesností určit. Podle vyjádření pákistánské armády bylo od roku 2001 zabito zhruba 500 „teroristů“ a přes 1.000 zadrženo. Ve stejné době bylo na 300 lidí označených americkou vládou jako „teroristé“ a „zabijáci“ propuštěno bez obvinění.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.

23.10.2018

Smrt novináře Chášakdžího ukazuje na širší problém: jak Česká republika podporuje zbraněmi Saúdskou Arábii?

Přestanou země včetně Česka konečně vyzbrojovat saúdský režim?

16.10.2018

Egypt: Francie porušuje mezinárodní právo tím, že pokračuje ve vývozu zbraní používaných ve smrtících operacích

Navzdory zákazu EU a nulovým odpovědnostním opatřením egyptské vlády pokračuje Francie v transferu zbraní do Egypta. Vyváželo i Česko!

25.9.2018

Irozhlas o etnickém střetu v Etiopii