Hon na „teroristy“ v Pákistánu obchází spravedlnost

Mezi podezřelými „teroristy“ drženými na amerických věznicích na Guantánamu a jinde ve světě jsou i lidé, kteří byli prakticky bezdůvodně zadrženi v Pákistánu policisty nebo místními lidmi. Pákistánští „lovci lidí“ jsou motivováni finanční odměnou vyplácenou za každého chyceného „teroristu“.

„Cesta na Guantánamo velmi často začíná v Pákistánu,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum.

„Při hromadných zatýkáních byly zadrženy stovky lidí. Mnozí z nich pak byli prodáni americkým silám jako „teroristé“ a převezeni na Guantánamo, do Bagramu a do dalších utajovaných věznic, které spravují USA. Podezření se často zakládalo pouze na tvrzení jejich věznitelů.“
Praxe poskytování odměny za lidi podezřelé z terorismu, která činila až 5.000 amerických dolarů, vede k nezákonnému věznění a mizení lidí. Lovci „teroristů“ mohou zadržet v podstatě kohokoli a za peníze jej předat USA. Více než 85 % zajatců na Guantánamu nebylo zatčeno americkými silami.

Ahmad Chalfán Ghajlání z Tanzanie, který je podezřelý z terorismu, byl zadržen v červnu 2004. Podle dostupných zpráv byly spolu s ním zadrženy tři ženy a pět dětí, včetně nemluvněte a 13letého saúdského chlapce jménem Talha. Po více než dvou letech není známo, kde se nalézají. Ahmed Ghajlání je jedním ze 14 zajatců převezených na Guantánamo z utajovaných věznic CIA v září 2006.

Počet zadržovaných osob nelze s přesností určit. Podle vyjádření pákistánské armády bylo od roku 2001 zabito zhruba 500 „teroristů“ a přes 1.000 zadrženo. Ve stejné době bylo na 300 lidí označených americkou vládou jako „teroristé“ a „zabijáci“ propuštěno bez obvinění.

6.10.2016

Sýrie: Hrozivý útok na humanitární konvoj OSN je do nebe volajícím porušením mezinárodního práva

Útok z minulé noci na konvoj humanitární pomoci OSN a syrského červeného půlměsíce, určeného pro 78 tisíc lidí v Aleppu, je nehorázné porušení nejzákladnějších principů mezinárodního práva, řekla Amnesty International.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.