Hon na „teroristy“ v Pákistánu obchází spravedlnost

Mezi podezřelými „teroristy“ drženými na amerických věznicích na Guantánamu a jinde ve světě jsou i lidé, kteří byli prakticky bezdůvodně zadrženi v Pákistánu policisty nebo místními lidmi. Pákistánští „lovci lidí“ jsou motivováni finanční odměnou vyplácenou za každého chyceného „teroristu“.

„Cesta na Guantánamo velmi často začíná v Pákistánu,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum.

„Při hromadných zatýkáních byly zadrženy stovky lidí. Mnozí z nich pak byli prodáni americkým silám jako „teroristé“ a převezeni na Guantánamo, do Bagramu a do dalších utajovaných věznic, které spravují USA. Podezření se často zakládalo pouze na tvrzení jejich věznitelů.“
Praxe poskytování odměny za lidi podezřelé z terorismu, která činila až 5.000 amerických dolarů, vede k nezákonnému věznění a mizení lidí. Lovci „teroristů“ mohou zadržet v podstatě kohokoli a za peníze jej předat USA. Více než 85 % zajatců na Guantánamu nebylo zatčeno americkými silami.

Ahmad Chalfán Ghajlání z Tanzanie, který je podezřelý z terorismu, byl zadržen v červnu 2004. Podle dostupných zpráv byly spolu s ním zadrženy tři ženy a pět dětí, včetně nemluvněte a 13letého saúdského chlapce jménem Talha. Po více než dvou letech není známo, kde se nalézají. Ahmed Ghajlání je jedním ze 14 zajatců převezených na Guantánamo z utajovaných věznic CIA v září 2006.

Počet zadržovaných osob nelze s přesností určit. Podle vyjádření pákistánské armády bylo od roku 2001 zabito zhruba 500 „teroristů“ a přes 1.000 zadrženo. Ve stejné době bylo na 300 lidí označených americkou vládou jako „teroristé“ a „zabijáci“ propuštěno bez obvinění.

27.6.2018

Najdu tě – zabiju tě. Americké drony na Blízkém východě

Program dronů je jednou ze základních zbraní takzvané války proti terorismu (War on Terror), ve které je celý svět chápan jako bojiště. Program slouží jak pro špionáž, tak i pro precizní neutralizaci jednotlivých hrozeb národní bezpečnosti USA. V rámci tohoto programu americké zpravodajské služby spolupracují se svými evropskými spojenci – vyměňují data, provádí konzultace atd. V dubnu 2018 Amnesty International vyjádřila obavy ohledně možného zvýšení civilních obětí kvůli rozšíření operací za použití amerických dronů jak v rámci konfliktů, tak mimo ně.