Hon na „teroristy“ v Pákistánu obchází spravedlnost

Mezi podezřelými „teroristy“ drženými na amerických věznicích na Guantánamu a jinde ve světě jsou i lidé, kteří byli prakticky bezdůvodně zadrženi v Pákistánu policisty nebo místními lidmi. Pákistánští „lovci lidí“ jsou motivováni finanční odměnou vyplácenou za každého chyceného „teroristu“.

„Cesta na Guantánamo velmi často začíná v Pákistánu,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel Amnesty International (AI) pro výzkum.

„Při hromadných zatýkáních byly zadrženy stovky lidí. Mnozí z nich pak byli prodáni americkým silám jako „teroristé“ a převezeni na Guantánamo, do Bagramu a do dalších utajovaných věznic, které spravují USA. Podezření se často zakládalo pouze na tvrzení jejich věznitelů.“
Praxe poskytování odměny za lidi podezřelé z terorismu, která činila až 5.000 amerických dolarů, vede k nezákonnému věznění a mizení lidí. Lovci „teroristů“ mohou zadržet v podstatě kohokoli a za peníze jej předat USA. Více než 85 % zajatců na Guantánamu nebylo zatčeno americkými silami.

Ahmad Chalfán Ghajlání z Tanzanie, který je podezřelý z terorismu, byl zadržen v červnu 2004. Podle dostupných zpráv byly spolu s ním zadrženy tři ženy a pět dětí, včetně nemluvněte a 13letého saúdského chlapce jménem Talha. Po více než dvou letech není známo, kde se nalézají. Ahmed Ghajlání je jedním ze 14 zajatců převezených na Guantánamo z utajovaných věznic CIA v září 2006.

Počet zadržovaných osob nelze s přesností určit. Podle vyjádření pákistánské armády bylo od roku 2001 zabito zhruba 500 „teroristů“ a přes 1.000 zadrženo. Ve stejné době bylo na 300 lidí označených americkou vládou jako „teroristé“ a „zabijáci“ propuštěno bez obvinění.

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

22.5.2019

Amnesty na veletrhu IDET

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.

6.2.2019

Jemen: Spojené arabské emiráty bezohledně zásobují ozbrojence zbraněmi. I těmi z Česka.

Amnesty International zjistila na základě vyšetřování pomocí otevřených zdrojů, že Spojené arabské emiráty (SAE) bezohledně vyzbrojují ozbrojené skupiny moderním vybavením. Tím může konflikt v Jemenu ještě více eskalovat.