Summit EU-Čína: V Číně jsou stále porušována lidská práva

Pokroky v ochraně lidských práv, ke kterým se Čína zavázala, jsou jen mizivé. Před summitem EU-Čína pořádaným dne 9. září 2006 to uvedla Amnesty International (AI), která pro představitele EU připravila zprávu o situaci v této zemi

Vážným problémem v Číně nadále zůstává časté vykonávání trestu smrti. Počet poprav provedených v roce 2005 úřady utajují. AI zaznamenala zhruba 1.770 popravených, ve skutečnosti mohl být trest smrti proveden až na 10.000 osob.Doposud nedošlo k reformě trestního zákoníku, který je zneužíván k svévolnému zatýkání právníků, novinářů a obránců lidských práv. Tisíce lidí jsou po dobu až čtyř let zadržovány bez obvinění nebo soudu v „nápravných pracovních táborech“. Stále dochází k mučení a špatnému zacházení s lidmi.Nadále také přetrvává cenzura a potlačování svobodné práce médií, ke které napomáhají mezinárodní společnosti včetně Googlu, Yahoo a Microsoftu. AI proto vyjádřila vážné pochybnosti, zda Čína splní svůj závazek zajistit „úplnou svobodu médií“ do zahájení olympijských her v Pekingu.Kritice neunikla ani spolupráce Číny se státy, v kterých jsou porušována lidská práva. „Prodej vojenského materiálu do Súdánu je ukázkovým příkladem zahraniční politiky, která pohrdá lidskými právy. Čína těmito obchody významně podporuje násilnosti v Dárfúru, místo aby se zasazovala o dosažení míru,“ prohlásil ředitel Evropské kanceláře AI Dick Oosting.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.