Summit EU-Čína: V Číně jsou stále porušována lidská práva

Pokroky v ochraně lidských práv, ke kterým se Čína zavázala, jsou jen mizivé. Před summitem EU-Čína pořádaným dne 9. září 2006 to uvedla Amnesty International (AI), která pro představitele EU připravila zprávu o situaci v této zemi

Vážným problémem v Číně nadále zůstává časté vykonávání trestu smrti. Počet poprav provedených v roce 2005 úřady utajují. AI zaznamenala zhruba 1.770 popravených, ve skutečnosti mohl být trest smrti proveden až na 10.000 osob.Doposud nedošlo k reformě trestního zákoníku, který je zneužíván k svévolnému zatýkání právníků, novinářů a obránců lidských práv. Tisíce lidí jsou po dobu až čtyř let zadržovány bez obvinění nebo soudu v „nápravných pracovních táborech“. Stále dochází k mučení a špatnému zacházení s lidmi.Nadále také přetrvává cenzura a potlačování svobodné práce médií, ke které napomáhají mezinárodní společnosti včetně Googlu, Yahoo a Microsoftu. AI proto vyjádřila vážné pochybnosti, zda Čína splní svůj závazek zajistit „úplnou svobodu médií“ do zahájení olympijských her v Pekingu.Kritice neunikla ani spolupráce Číny se státy, v kterých jsou porušována lidská práva. „Prodej vojenského materiálu do Súdánu je ukázkovým příkladem zahraniční politiky, která pohrdá lidskými právy. Čína těmito obchody významně podporuje násilnosti v Dárfúru, místo aby se zasazovala o dosažení míru,“ prohlásil ředitel Evropské kanceláře AI Dick Oosting.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

3.10.2018

Týden.cz o popravě Kurdky za vraždu manžela

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.