Internetový disident z Vietnamu byl propuštěn do domácího vězení

Vězeň svědomí doktor Pham Hong Son byl 2. září 2006 propuštěn z věznice v rámci amnestie vyhlášené při příležitosti vietnamského státního svátku. V následujících třech letech musí ale nadále zůstávat v domácím vězení.

Podnikatel a lékař doktor Pham Hong Son byl zatčen v březnu 2002 a odsouzen k třinácti letům pobytu ve věznici a třem letům domácího vězení na základě obvinění ze „špionáže“. Krátce před zatčením totiž přeložil do vietnamštiny článek pojednávající o demokracii, který pocházel z internetových stránek americké ambasády. V srpnu 2003 byl jeho trest zmírněn na pětileté vězení. K tomuto rozhodnutí pravděpodobně pomohl mezinárodní zájem, které zatčení doktora Pham Hong Sona vyvolalo. Uživatelé internetu v nelehké situaci Vietnamská vláda v posledních čtyřech letech postihuje uživatele internetu a zatýká lidi, kteří se v emailech nebo na internetu vyjadřují kriticky k vládnoucí moci. Úřady dělají vše pro umlčení svých odpůrců, a tak ve věznicích nadále zůstává mnoho nespravedlivě zadržovaných lidí. Jen před několika dny, 18. srpna 2006, policisté zatkli 25letého Truonga Quoce Huye. Důvodem byl pravděpodobně fakt, že se tento mladý muž prostřednictím chattu v internetové kavárně v Ho-či-minově městě zúčastnil diskuse, která se týkala demokracie. Navíc to není poprvé, co policie Truonga zadržela kvůli užívání internetu. Další z řady internetových disidentů Nguyen Vu Binh vykonává sedmiletý trest zato, že poskytl po internetu informace Vietnamcům žijícím v zahraničí. AI požaduje svobodu slova ve Vietnamu „Naléháme na vládu Vietnamu, aby doktora Pham Hong Sona propustila z domácího vězení a osvobodila také ostatní vězně, kteří jsou pronásledováni jen pro vyjadřování svých názorů,“ uvedla výzkumnice z Amnesty International (AI) Janice Beanland.

18.2.2019

Amnesty Hlas pro Tibet

15.2.2019

Dobrá zpráva: Případ polských žen se bude znovu vyšetřovat

Varšavský soud nařídil, aby bylo obnoveno vyšetřování se 14 polskými ženami.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině