Svoboda slova v Ázerbajdžánu je vážně ohrožena

Svoboda slova v Ázerbájdžánu je vážně ohrožena, což ukazují případy zavražděných, fyzicky napadených a zastrašovaných novinářů. Novináři z různých médií v uplynulých měsících čelili několika sériím násilných útoků, úřady ale nedokázaly zajistit jejich náležité vyšetření.

Identita útočníků zůstává ve většině případů stále neznámá, za tyto útoky se tedy nikdo nemusel zpovídat před spravedlností Pachatelé tak mohou spoléhat na beztrestnost. V několika dalších případech je třeba důkladně vyšetřit útoky, které vůči novinářům vedli policisté nebo jiní zaměstnanci státu. Mnoho obětí je napojeno na opoziční strany nebo opoziční média, což naznačuje politické motivaci těchto útoků.Amnesty International (AI) proto sdělila představitelům Ázerbajdžánu své znepokojení nad touto situací. Případy, na které AI upozornila, zahrnují také úsilí bezpečnostních složek potlačit svobodu slova v klíčových obdobích, jako je zejména čas volební kampaně v roce 2005. Znepokojivý je také zvyšující se počet útoků na novináře, kterých se dopouštějí neidentifikovatelní útočníci. Patří mezi ně třeba zabití Elmara Husejnova z března 2005, několik útoků na Fikreta Husejnliho letos v březnu a na Bahaddina Hazijeva z května tohoto roku. Napadení se domnívají, že obětí násilí se stali kvůli tomu, že psali o korupčních skandálech v Ázerbajdžánu.AI adresovala ázerbajdžánským úřadům své znepokojení nad zatčením a pronásledováním známého humoristy Sakity Zakhidova, který byl zatčen 23. června 2006 a obviněn z držení a plánovaného prodeje drog. Jeho právník tvrdí, že Zakhidov pěstoval narkotické rostliny, protože je chtěl užívat před plánovaným chirurgickým zákrokem. Kolegové Zakhidova věří, že toto zatčení je politicky motivováno, protože Zakhidov byl ve své práci kritický k prominentním představitelům země. Zakhidov v těchto dnech drží hladovku.Představitelé Ázerbajdžánu musí veřejně odsoudit útoky na novináře a na představitele opozice a dát tak najevo, že nebudou tolerovat násilí. V opačném případě budou lidé, kteří se v Ázerbajdžánu pokusí kritizovat činnost vlády, nadále vystaveni vážnému nebezpečí.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

24.5.2018

Oleg Sencov drží hladovku - posílejte solidární dopisy

Ukrajinský režisér odsouzený v Rusku na 20 let za "terorismus" kvůli kritice ruské okupace Krymu chce spravedlnost pro všechny ukrajinské politické vězně.

22.5.2018

5 let vězení pro pro Tašiho Wangčuka

Pětiletý trest odnětí svobody pro tibetského aktivistu je jasným signálem neustávajícího tlaku ze strany čínských úřadů na Tibeťany, jejichž jediným proviněním je pokojné uplatňování svých kulturních práv.

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.