Filipíny zrušily trest smrti

Amnesty International (AI) vítá rozhodnutí kongresu Filipín, který zrušil trest smrti. Filipíny jsou dvacátou pátou zemí v oblasti Asie a Pacifiku, která nejvyšší trest zrušila. AI nyní apeluje na prezidentku Glorii Arroyovou, aby toto rozhodnutí podepsala.

Dne 6. června hlasovaly obě komory - Senát i Sněmovna - pro odstranění zákona číslo 7659. K rozhodnutí došlo jen několik dní před jednací pauzou zákonodárců. Filipínský Kongres využil možnost zrušení trestu smrti a ukázal, že hodlá chránit právo na život. AI žádá prezidentku Arroyovou, aby zajistila, že se toto rozhodnutí stane součástí právního řádu. Již 15. dubna tohoto roku prezidentka Arroyová zmírnila veškeré rozsudky smrti na doživotí. Tento akt je považován za nejrozsáhlejší amnestii v moderní historii. Zrušením trestu smrti se Filipíny připojují k celosvětovému trendu a stávají se 125. státem, který nejvyšší trest zrušil. AI věří, že Filipíny budou motivovat jiné státy v regionu, které doposud popravy vykonávají. Jako organizace, která je v častém kontaktu s obětmi trestných činů, si je AI dobře vědoma jejich utrpení i strádání blízkých. Výzkumy však ukázaly, že trest smrti nejvíce dopadá na příslušníky chudých, nevzdělaných a jinak zranitelných skupin společnosti. Vezme život pachatelům, kteří by se mohli dočkat rehabilitace. AI vítá veškeré kroky, které vedou k zastavení používání trestu smrti – nevratnému, krutému a nehumánnímu trestu. AI trvá na tom, aby žádný trest, který popravy nahrazuje, nevedl k mučení a ponižování. V roce 1987 učinily Filipíny historický precedens, protože jako první asijská země zrušily trest smrti pro všechny zločiny. Trest smrti byl však opět zaveden v roce 1993 pro 46 různých činů. Popravy byly vykonávány až do roku 1999. O rok později vyhlásil prezident Estrada na popravy moratorium, ve kterém pokračovala prezidentka Arroyojová.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

11.1.2019

Pákistánská křesťanka zatím zůstává v ochranné vazbě

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.