Filipíny zrušily trest smrti

Amnesty International (AI) vítá rozhodnutí kongresu Filipín, který zrušil trest smrti. Filipíny jsou dvacátou pátou zemí v oblasti Asie a Pacifiku, která nejvyšší trest zrušila. AI nyní apeluje na prezidentku Glorii Arroyovou, aby toto rozhodnutí podepsala.

Dne 6. června hlasovaly obě komory - Senát i Sněmovna - pro odstranění zákona číslo 7659. K rozhodnutí došlo jen několik dní před jednací pauzou zákonodárců. Filipínský Kongres využil možnost zrušení trestu smrti a ukázal, že hodlá chránit právo na život. AI žádá prezidentku Arroyovou, aby zajistila, že se toto rozhodnutí stane součástí právního řádu. Již 15. dubna tohoto roku prezidentka Arroyová zmírnila veškeré rozsudky smrti na doživotí. Tento akt je považován za nejrozsáhlejší amnestii v moderní historii. Zrušením trestu smrti se Filipíny připojují k celosvětovému trendu a stávají se 125. státem, který nejvyšší trest zrušil. AI věří, že Filipíny budou motivovat jiné státy v regionu, které doposud popravy vykonávají. Jako organizace, která je v častém kontaktu s obětmi trestných činů, si je AI dobře vědoma jejich utrpení i strádání blízkých. Výzkumy však ukázaly, že trest smrti nejvíce dopadá na příslušníky chudých, nevzdělaných a jinak zranitelných skupin společnosti. Vezme život pachatelům, kteří by se mohli dočkat rehabilitace. AI vítá veškeré kroky, které vedou k zastavení používání trestu smrti – nevratnému, krutému a nehumánnímu trestu. AI trvá na tom, aby žádný trest, který popravy nahrazuje, nevedl k mučení a ponižování. V roce 1987 učinily Filipíny historický precedens, protože jako první asijská země zrušily trest smrti pro všechny zločiny. Trest smrti byl však opět zaveden v roce 1993 pro 46 různých činů. Popravy byly vykonávány až do roku 1999. O rok později vyhlásil prezident Estrada na popravy moratorium, ve kterém pokračovala prezidentka Arroyojová.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.