Internetové společnosti pomáhají cenzuře

Cenzurovaný vyhledávač společnosti Google je jen dalším z řady případů, kdy mezinárodní internetové společnosti podlehly tlaku čínské vlády. Tento „ústupek“ významným způsobem omezuje práva na svobodu vyjadřování a na svobodný přístup k informacím v Číně.

„Ačkoli jsme si vědomi, že Google podnikl řadu kroků k zajištění přístupu čínských uživatelů k internetu, Amnesty International je velmi zneklidněna zesilujícím globálním trendem v průmyslu informačních technologií,“ prohlásila generální tajemnice AI Irene Khan na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.„Internetové společnosti, které přistupují na omezování lidských práv, jsou velmi krátkozraké.Dohody, které společnosti uzavírají s čínskou vládou, jsou v rozporu s ideou internetového průmyslu, který dle svých vlastních slov zajišťuje svobodný přístup k informacím pro všechny lidi, kdykoli a kdekoli.Společnost Microsoft v minulém roce v Číně zprovoznila portál, který znemožňuje užívání slov jako „svoboda“ autorům internetových blogů. Nedávno dokonce zrušil blog autora publikujícího na internetu pod jménem Michael An Ti, který podpořil stávku proti politicky motivované výpovědi ze zaměstnání čínského novináře.Yahoo přiznal, že čínských úřadům odtajnil informace o internetovém účtu novinaře Ši Taa. Ten byl poté odsouzen k deseti letům vězení jenom za svobodné šíření informací.Společnosti se snaží ospravedlnit své jednání nátlakem ze strany Číny. Jejich spolupráce a z ní vyplývající autocenzura však porušuje jak mezinárodní právo, tak čínskou ústavu, která chrání svobodu vyjadřování.Mezinárodní normy garantují právo na svobodu informací a svobodný tok myšlenek napříč hranicemi. Rozsah, v jakém dnes internetové společnosti prakticky bez protestu podporují nesvobodné prostředí v Číně, je nepřijatelný.„Internetová síť je prezentována jako prostor svobodného přístupu k informacím ve světě bez hranic. Na místo toho ale mnohé společnosti napomáhají represivním vládám bránit uživatelům v přístupu k informacím,“ upozorňuje Iren Khan.

25.11.2017

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

25.10.2017

Taibeh prosí Norsko: Neposílejte nás do Afghánistánu!

Obrovskou vlnu podpory vyjádřilo 3. října 2017 v norském Trondheimu více než 1 000 středoškoláků, když protestovali proti hrozbě vlády vyhostit do Afghánistánu jejich spolužačku, Taibeh Abbasiovou. Přinášíme vám přepis emotivního proslovu, který Taibeh přednesla.

10.10.2017

Velká Británie: Amnesty odhalila nelegální obchod se zbraněmi s Jižním Súdánem v hodnotě 46 milionů dolarů vyjednaný přímo před očima úřadů

Zpráva zveřejněná dnes Amnesty International odhaluje, jakým způsobem fiktivní firma (tzv. „prázdná skořápka“) z centra londýnského West Endu posloužila jako prostředník v obrovských potenciálních obchodech se zbraněmi do válkou zničeného Jižního Súdánu a dalších zemí, a to díky mezerám v zákonech, které dělají z Velké Británie útočiště pro firmy zapojené do nelegálních převozů zbraní.

20.10.2016

Společnost Apple reaguje na výzvu Amnesty International k těžbě kobaltu v Kongu

V reakci na zprávu Amnesty International k způsobu získávání kobaltu v Demokratické republice Kongo vydala společnost Apple prohlášení se závazkem problematiku řešit.