Útoky ozbrojených skupin v Jordánsku ukazují úplnou bezohlednost vůči lidskosti

Amnesty International (AI) odsoudila sebevražedné útoky v Jordánsku, které způsobily smrt nejméně padesáti šesti osob a tři sta dalších zranily.

V tuto chvíli myslíme především na ty, kteří se stali oběťmi násilností v Jordánsku,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International „Úmyslné napadání civilistů nemůže být nikdy ospravedlněno. Spácháním těchto ohavných útoků, předvedli ti, kteří jsou za ně zodpovědní, úplnou bezohlednost vůči základním hodnotám lidskosti.“

Koordinované sebevražedné útoky zasáhly tři hotely v Jordánském hlavním městě Ammánu 10. listopadu večer. Za útoky údajně převzala zodpovědnost skupina napojená na představitele Al-Kájdy Abú Musu Zarkávího, který se v Jordánsku narodil.

AI vyzývá k okamžitému ukončení útoků a postavení jejich organizátorů před spravedlnost. AI také adresovala jordánské vládě upozornění, aby při pátrání po pachatelích respektovala lidskoprávní standardy.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

11.9.2017

Kdo jsou Rohingové a proč utíkají z Barmy?

Amnesty International vysvětluje situaci Rohingů prchajících z Barmy, jejich pronásledování podporované státem a rozsáhlé humanitární důsledky krize.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.