Útoky ozbrojených skupin v Jordánsku ukazují úplnou bezohlednost vůči lidskosti

Amnesty International (AI) odsoudila sebevražedné útoky v Jordánsku, které způsobily smrt nejméně padesáti šesti osob a tři sta dalších zranily.

V tuto chvíli myslíme především na ty, kteří se stali oběťmi násilností v Jordánsku,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International „Úmyslné napadání civilistů nemůže být nikdy ospravedlněno. Spácháním těchto ohavných útoků, předvedli ti, kteří jsou za ně zodpovědní, úplnou bezohlednost vůči základním hodnotám lidskosti.“

Koordinované sebevražedné útoky zasáhly tři hotely v Jordánském hlavním městě Ammánu 10. listopadu večer. Za útoky údajně převzala zodpovědnost skupina napojená na představitele Al-Kájdy Abú Musu Zarkávího, který se v Jordánsku narodil.

AI vyzývá k okamžitému ukončení útoků a postavení jejich organizátorů před spravedlnost. AI také adresovala jordánské vládě upozornění, aby při pátrání po pachatelích respektovala lidskoprávní standardy.

2.12.2019

Muhammad Ismail je na svobodě!

Profesor Muhammad Ismail, kterému za otevřenou kritiku státních ozbrojených složek hrozilo až sedm let vězení, byl propuštěn na kauci.

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

7.5.2019

Aktivista Bayram Mammadov byl po měsíci propuštěn z vězení

Ázerbájdžánský aktivista Bayram Mammadov byl 29. dubna propuštěn z vazby, kde strávil 30 dní za údajný odpor vůči policejním příkazům.