Útoky ozbrojených skupin v Jordánsku ukazují úplnou bezohlednost vůči lidskosti

Amnesty International (AI) odsoudila sebevražedné útoky v Jordánsku, které způsobily smrt nejméně padesáti šesti osob a tři sta dalších zranily.

V tuto chvíli myslíme především na ty, kteří se stali oběťmi násilností v Jordánsku,“ řekla Irene Khan, generální tajemnice Amnesty International „Úmyslné napadání civilistů nemůže být nikdy ospravedlněno. Spácháním těchto ohavných útoků, předvedli ti, kteří jsou za ně zodpovědní, úplnou bezohlednost vůči základním hodnotám lidskosti.“

Koordinované sebevražedné útoky zasáhly tři hotely v Jordánském hlavním městě Ammánu 10. listopadu večer. Za útoky údajně převzala zodpovědnost skupina napojená na představitele Al-Kájdy Abú Musu Zarkávího, který se v Jordánsku narodil.

AI vyzývá k okamžitému ukončení útoků a postavení jejich organizátorů před spravedlnost. AI také adresovala jordánské vládě upozornění, aby při pátrání po pachatelích respektovala lidskoprávní standardy.

28.5.2020

Honduraská vláda poskytla ochranu členům COPINH

Organizace COPINH (Občanská rada lidových a domorodých organizací Hondurasu), která ještě v loňském roce hlásila četné útoky na své členy konečně získala podporu honduraské vlády, která jim od ledna 2020 slíbila ochranu před dalšími útoky.

22.4.2020

Mezinárodní den žen tentokrát bez násilí!

Urgentní akce na podporu Vitaliny Kovalové pomohla! LGBT aktivisté dostali řádnou policejní ochranu při pořádání další akce.

2.12.2019

Muhammad Ismail je na svobodě!

Profesor Muhammad Ismail, kterému za otevřenou kritiku státních ozbrojených složek hrozilo až sedm let vězení, byl propuštěn na kauci.

21.10.2019

Sýrie: Důkazy o válečných zločinech a humanitární katastrofa

Turecké vojenské síly a koalice syrských ozbrojených skupin podporovaných Tureckem během ofenzivy na severovýchodě Sýrie páchají nezákonné útoky na civilisty i mimosoudní popravy.