Znovuzavedení trestu smrti v ČR by bylo v rozporu s mezinárodním právem

V ČR se v posledních dnech rozvířila debata o možném znovuzavedení trestu smrti. V médiích zveřejněné výzkumy veřejného mínění ukázaly, že nejvyšší trest schvaluje velká část české veřejnosti. Celosvětový trend je však opačný a směřuje k vymýcení trestu smrti.

Do dnešního dne od tohoto krutého, nelidského a nevratného trestu odstoupilo 120 zemí. 76 států má ve svých zákonech trest smrti zavedený, v realitě však provádí popravy jen mnohem menší skupina zemí.Trest smrti představuje krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Prioritou by mělo být zajištění spravedlnosti a kompenzace pro oběti trestných činů a pozůstalé.Česká republika v loňském roce přistoupila k důležitým mezinárodním úmluvám o zrušení trestu smrti. Ratifikovala Druhý opční protokol k Mezinárodní úmluvě o občanských a politických právech, který má za cíl zrušení trestu smrti.V loňském roce ČR také ratifikovala Protokol číslo 13 k Evropské úmluvě o lidských právech, který se týká zrušení trestu smrti ve všech případech. Protokol zakazuje trest smrti za všech okolností, včetně válečného stavu nebo přímé hrozby války.Úvahy o znovuzavedení trestu smrti jsou úvahami o návratu do dob, kdy ochrana lidského života nebyla prioritou států. Amnesty International nesouhlasí s trestem smrti za žádných okolností.

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.