Znovuzavedení trestu smrti v ČR by bylo v rozporu s mezinárodním právem

V ČR se v posledních dnech rozvířila debata o možném znovuzavedení trestu smrti. V médiích zveřejněné výzkumy veřejného mínění ukázaly, že nejvyšší trest schvaluje velká část české veřejnosti. Celosvětový trend je však opačný a směřuje k vymýcení trestu smrti.

Do dnešního dne od tohoto krutého, nelidského a nevratného trestu odstoupilo 120 zemí. 76 států má ve svých zákonech trest smrti zavedený, v realitě však provádí popravy jen mnohem menší skupina zemí.Trest smrti představuje krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Prioritou by mělo být zajištění spravedlnosti a kompenzace pro oběti trestných činů a pozůstalé.Česká republika v loňském roce přistoupila k důležitým mezinárodním úmluvám o zrušení trestu smrti. Ratifikovala Druhý opční protokol k Mezinárodní úmluvě o občanských a politických právech, který má za cíl zrušení trestu smrti.V loňském roce ČR také ratifikovala Protokol číslo 13 k Evropské úmluvě o lidských právech, který se týká zrušení trestu smrti ve všech případech. Protokol zakazuje trest smrti za všech okolností, včetně válečného stavu nebo přímé hrozby války.Úvahy o znovuzavedení trestu smrti jsou úvahami o návratu do dob, kdy ochrana lidského života nebyla prioritou států. Amnesty International nesouhlasí s trestem smrti za žádných okolností.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.

2.1.2019

Trest smrti: Globální zrušení je blíž, než kdy jindy!

Dobré zprávy do nového roku: Rekordní počet 121 zemí hlasoval v prosinci na Valném shromáždění OSN pro ukončení poprav.

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.10.2018

Aktuálně.cz: Egypt updělil 17 trestů smrti za útoky na kostely