Znovuzavedení trestu smrti v ČR by bylo v rozporu s mezinárodním právem

V ČR se v posledních dnech rozvířila debata o možném znovuzavedení trestu smrti. V médiích zveřejněné výzkumy veřejného mínění ukázaly, že nejvyšší trest schvaluje velká část české veřejnosti. Celosvětový trend je však opačný a směřuje k vymýcení trestu smrti.

Do dnešního dne od tohoto krutého, nelidského a nevratného trestu odstoupilo 120 zemí. 76 států má ve svých zákonech trest smrti zavedený, v realitě však provádí popravy jen mnohem menší skupina zemí.Trest smrti představuje krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Prioritou by mělo být zajištění spravedlnosti a kompenzace pro oběti trestných činů a pozůstalé.Česká republika v loňském roce přistoupila k důležitým mezinárodním úmluvám o zrušení trestu smrti. Ratifikovala Druhý opční protokol k Mezinárodní úmluvě o občanských a politických právech, který má za cíl zrušení trestu smrti.V loňském roce ČR také ratifikovala Protokol číslo 13 k Evropské úmluvě o lidských právech, který se týká zrušení trestu smrti ve všech případech. Protokol zakazuje trest smrti za všech okolností, včetně válečného stavu nebo přímé hrozby války.Úvahy o znovuzavedení trestu smrti jsou úvahami o návratu do dob, kdy ochrana lidského života nebyla prioritou států. Amnesty International nesouhlasí s trestem smrti za žádných okolností.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.