Mezinárodní den proti trestu smrti: Čína by jednou provždy měla učinit rozhodný krok

Dnešní den je ve znamení Mezinárodního dne proti trestu smrti. Amnesty International (AI) při této příležitosti vyzvala Čínu, aby se přidala k zemím, které od poprav ustoupily. ČLR jenom v loňském roce popravila 3.400 vězňů. Zdroje pocházející z důvěryhodných míst v této zemi ale uvádějí, že skutečnost se bude blížit 10.000 popravených osob.

Příslibem k zastavení kruté a také zneužívané praxe v Číně je oznámení představitele Nejvyššího lidového soudu ČLR Wana E-sianga z konce září, kdy oznámil vznik soudů, které budou provádět revizi rozsudků smrti. AI toto rozhodnutí přivítala. „Ale vzhledem k tomu, že Čína údaje o provedených popravách utajuje, lze jen odhadovat, jaký tento krok bude mít dopad v realitě. Čína provádí popravy potají, třebaže tím porušuje standardy OSN, které požadují zveřejňování informací o nejvyšším trestu," tvrdí AI.V Číně je možné udělit trest smrti za širokou škálu trestných činů. Mezi nimi jsou i nenásilné zločiny jako daňové podvody nebo přijímání úplatků.„I v právě uplynulých měsících jsme zaznamenali případy zneužívání justičního systému. Jedinou šancí pro nespravedlivě odsouzené v čínských celách smrti je okamžité zastavení vykonávání poprav,“ říká AI.Využívání orgánů popravených vězňů k lékařským účelůmAI dostává zprávy o prodávání orgánů z těl popravených vězňů za účely transplantací. Tyto zprávy se organizaci nepodařilo dostatečně potvrdit, považuje je však velmi znepokojující. Podle informací využívá orgány z těl popravených osob až 90 procent všech transplantací v zemi.Letos v červnu oznámil ministr zdravotnictví ČLR Chuang Ťie-fu, že Čína plánuje zavést opatření, která by zakázala obchod s lidskými orgány a zavedla pravidlo dobrovolného dárcovství a svobodného a poučeného souhlasu. AI se však obává, že vězeň v cele smrti bude jen ztěží schopen dát „svobodný a poučený souhlas“.Trest smrti je krutý a nevratný prostředek vlád, které jeho prováděním porušují základní právo na život. Mezinárodní vývoj směřuje k jeho úplnému zrušení.

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.