Ministr Bublan napsal AI ve věci CzechTeku 2005

Londýnská centrála Amnesty International (AI) obdržela od Ministerstva vnitra ČR reakci na její výhrady k policejnímu zásahu proti účastníkům CzechTeku 2005. Ministerstvo vnitra do Londýna zaslalo desetistránkovou odpověď v českém jazyce. Text je do velké míry totožný se zprávou, kterou MV předložilo Poslanecké sněmovně ČR.

Bohužel vyšetřování, které proběhlo v rámci ministerstva vnitra, není možné považovat za nestranné a nezávislé. Zprávu již odmítli lidé z iniciativy Policejní stát.

V současné době probíhá překlad zprávy do anglického jazyka, aby jej mohli prostudovat pracovníci z mezinárodního sekretariátu AI.

Londýnské ústředí AI na začátku srpna písemně sdělilo ministru vnitra ČR Františku Bublanovi a premiéru Jiřímu Paroubkovi své znepokojení nad policejním zásahem a požádalo otevřené a nezávislé vyšetřování zákroku. Premiér Paroubek na dopis AI dosud nereagoval.

25.5.2020

Debata o přijetí nedoprovázených dětských uprchlíků z řeckých táborů

Fakta a čísla k současnému apelu na přijetí opuštěných dětí z uprchlických táborů.

19.11.2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček k současné situaci v Hongkongu

"Šokující násilí v Hongkongu nic nevyřeší! Je nutné chránit základní svobody, včetně svobody shromažďování, ale také zajistit dodržování práva. Násilí by nemělo projít beztrestně ani policistům či vojákům, ani demonstrujícím. S protestujícími je třeba mluvit a přitom respektovat hongkongskou ústavu včetně autonomie - to by měli vědět i v Pekingu."

27.5.2019

Francie: 17 neziskovek odsuzuje hrozbu stíhání novinářů, kteří reportují o francouzských zbraních v Jemenu

17 humanitárních a lidskoprávních organizací odsoudilo ohrožování svobody tisku poté, co se o francouzské novináře investigující problematiku zbraní v Jemenu začaly zajímat bezpečnostní služby.

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.