Ukrajina má vážné problémy s policejním násilím

Ukrajinští policisté rutinně vynucují přiznání a výpovědi zadržených osob za pomoci násilí, uvádí Amnesty International (AI), která dnes zveřejnila svou zprávu o mučení a špatném zacházení v ukrajinských policejních celách a vazebních věznicích.

„Veškeré způsoby mučení jsou přísně zakázány mezinárodním právem a pro tento zákaz neexistují výjimky. Na Ukrajině jsou ale případy mučení jen zřídka vyšetřovány a pokud je vyšetřování zahájeno, obvykle končí bez výsledku,“ řekla Heather McGill, výzkumnice AI pro oblast Ukrajiny. „Podezřelá osoba, svědek nebo náhodný kolemjdoucí – ti všichni se mohou stát obětí policejního násilí.“Jako dědictví z dob Sovětského svazu přetrvává důraz policistů na tvrdé postihování zločinů a nikoli na prevenci trestné činnosti. Samotné ukrajinské úřady připouštějí, že policisté někdy zneužívají své pravomoci, protože se snaží potírat trestnou činnost všemi dostupnými prostředky, včetně těch nepovolených. Policejní násilí navíc podporuje vysoká míra korupce – je známo, že policisté bijí vězně, aby si od nich vynutili peníze.Neexistují žádné souhrnné a oficiální informace, které by poskytly přesný obrázek o rozsahu policejního násilí. Studie provedená Institutem pro sociální výzkum v Charkově ale zjistila, že 62,4 procent zadržených osob umístěných na policejních celách bylo vystaveno špatnému zacházení.AI ve své nové zprávě zveřejnila případy mučení, o kterých se dozvěděla v období od roku 2001 do července 2005. Mezi nepřijatelné metody patří věšení vězňů za končetiny, kopání nebo bití lahvemi naplněnými vodou, které na těle mučených nezanechává stopy. Častou metodou je také brutální psychický nátlak.„Mnohé z obětí si na mučení nestěžují, protože mají strach a nedůvěřují úřadům. Ti, kteří najdou odvahu a snaží se vyhledat spravedlnost, se mohou dočkat zastrašování a odvet. Jen zřídka dosáhnou kompenzace za své utrpení,“ říká Heather McGill.Vláda nesmí být lhostejnáČlenové AI z celého světa píší ukrajinským úřadům a požadují okamžité a nestranné vyšetřování stížností na policejní násilí. Znepokojivá je například zkušenost Tatiany Dorošenkové, kterou policie zadržela a oddělila od jejího osmnáctiletého synka, který byl navíc nemocný. Policie se snažila získat její svědectví proti třem podezřelým v jednom případu. Tři muži a žena, kteří byli zatčeni spolu s ní tvrdí, že je policisté bili. Zaslali své stížnosti příslušným úřadům. Ty ale začaly jednat až poté, co se AI kvůli tomuto případu obrátila na ukrajinské ministerstvo spravedlnosti. V Kyjevě byla ustavena vyšetřovací komise a dva z postižených mužů získali odškodnění. AI nemá žádné informace o tom, že by zodpovědní policisté byli postaveni před spravedlnost.„Pokud vláda Ukrajiny myslí vážně své tvrzení, že chce uzavřít přístupovou smlouvu s Evropskou unií, musí okamžitě zahájit reformu soudnictví a vězeňství, která zajistí konec policejního násilí a efektivní vyšetřování jednotlivých excesů,“ dodává Heather McGill.AI zaslala ukrajinské vládě seznam dvaceti kroků, která by měla učinit, aby zabránila špatnému zacházení v policejních celách a vazebních věznicích.

26.7.2016

Eurozprávy o zatýkání aktivistů v Thajsku

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.