Násilné demolice v Zimbabwe stále pokračují

Amnesty International (AI) je šokována pohrdáním lidskými právy, které demonstruje vláda prezidenta Mugabeho v Zimbabwe násilnými demolicemi chudinských čtvrtí. AI a další organizace vládu vyzvaly, aby okamžitě zastavila masivní vyhánění lidí z jejich domovů. V jeho důsledku zůstaly bez přístřešku celé komunity, mnozí navíc přišli o obživu.

Vládou nařízené demolice již několik týdnů probíhají v osadách v mnoha částech země v rámci akce nazvané „Operace Murambatsvina“, což volně přeloženo znamená „zbavit se odpadu“. Oficiálně se ale hovoří o „operaci k nastolení pořádku“.

K demolicím a vyhánění dochází bez předchozího upozornění, bez rozhodnutí soudu. Použití síly je rozhodně nepřiměřené – domy jsou vypalovány, majetek je ničen. Bylo hlášeno také fyzické násilí.

26. května policie vyhnala více než 10 000 lidí v osadě Hatcliffe Extension v severní části hlavního města Harare. Policisté ničili příbytky, rodiny pak neměly kam jít a přespávaly na ulici.

Tento zásah vedl AI k obavě, že podobná operace může postihnout také sídliště Porta Farm a své obavy opakovaně sdělila vládě Zimbabwe. Vláda se totiž pokusila vyhnat obyvatele této lokality již loni v září, a to za použití slzného plynu a nepřiměřené síly. Nejméně jedenáct osob přišlo při akci o život. Obavy se bohužel potvrdily a v posledních dnech policie do Porta Farm opět vtrhla. Místní lidskoprávní organizace uvádějí, že při chaotickém masovém vyhánění zemřely nejméně tři osoby, včetně těhotné ženy a čtyřletého dítěte. Bližší informace však zůstávají nejasné. „Usedlost Porta Farm byla nakonec zcela zdemolována. Mnoho jejích obyvatel policisté naložili do dodávek a zatím není jasné, kam je odvezli,“ upozorňuje Kolawole Olanijan, ředitel afrického programu AI. Podle některých informací jsou lidé převáženi do Calendonia Farm, která je označována jako tranzitní tábor. AI se obává, že podmínky v této lokalitě jsou velmi nedostačující, hrozí nedostatek prostoru, vody a hygienických potřeb.

V těchto dnech o situaci v Zimbabwe na místě jedná speciální vyslankyně OSN Anna Kajuulo Tibaijuka. Lidskoprávní organizace ji již stihly o situaci informovat. Oblast navštíví také zástupce Africké unie. Amnesty International jej při této příležitosti žádá, aby situaci zkoumal opravdu podrobně a navštívil i další oblasti, kromě těch vybraných vládou.

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

14.5.2018

Malajsie: Výsledek voleb poskytuje nebývalou příležitost pro lidská práva

První změna ve vládě v Malajsii za téměř 60 let představuje historickou příležitost ke skoncování s porušováním lidských práv.

7.5.2018

Vazba znovu prodloužena...