Rok po skandálu v Abú Ghraib – týrání vězňů nebylo řádně vyšetřeno

Ani rok poté, co fotografie Iráčanů mučených americkými dozorci ve věznici Abú Ghraib šokovaly světovou veřejnost, nebyly tyto zločiny řádně prošetřeny. Navíc pokračuje týrání vězňů iráckou policií.

„Několik amerických vojáků nižší hodnosti bylo za tyto činy sice stíháno, zodpovědností jejich nadřízených se ale nikdo nezabýval,“ uvádí generální tajemnice Amnesty International (AI) Irene Khan. Přestože právě oni dali svolení k špatnému zacházení s vězni, které hraničilo s mučením, ať již ve věznicích Abú Graib a Camp Bucca v Iráku, v Bagramu v Afghánistánu nebo na dalších místech.

„Vláda USA musí zahájit nezávislé vyšetřování postupu svých vojáků při zatýkání a vyšetřování v rámci války proti terorismu. Nezávislí pozorovatelé včetně expertů Mezinárodního výboru Červeného kříže a OSN by měli mít přístup ke všem vězňům zadržovaným americkými silami,“ dodává Irene Khan.

Mučení není ospravedlnitelné za žádných okolností. Pokud to vlády neberou na vědomí, ničí právě ty hodnoty, o kterých prohlašují, že je chrání. Když se uchýlí k mučení tak významný mezinárodní aktér jako jsou Spojené státy, je to velmi špatný signál pro další země světa.

Americká administrativa umožnila svým lidem páchat krutosti a navíc nedokázala dostatečně reagovat poté, co vyšly na světlo. Rok po zveřejnění fotografií z vězení Abú Ghraib by proto měla zahájit nezávislé vyšetřování těchto zločinů.

Za vlády Saddáma Husajna bylo porušování lidských práv na denním pořádku. Válka v Iráku měla zahájit novou kapitolu v ochraně lidských práv Iráčanů. Namísto toho ale AI neustále dostává zprávy o týrání, kterého se dopouštějí irácké bezpečnostní složky. AI také velmi znepokojuje, že irácká televize Al-Irakíja vysílá záběry „přiznání“ lidí obviněných z terorismu. Organizace upozorňuje, že tito vězni jsou drženi bez kontaktu s okolním světem. V televizních záznamech navíc někteří z nich nesli viditelné stopy násilí.

Amnesty International na riziko týrání vězňů upozorňuje od samého počátku války proti terorismu.Ve světle výše zmíněných událostí se ukazuje, jak je naléhavé, aby vlády všech zemí otevřeně demonstrovaly svůj absolutní odpor k mučení a dalšímu krutému nebo ponižujícímu trestání vězňů a všechny takové činy okamžitě vyšetřovaly.

Kompletní informace najdete na adrese:http://amnesty-news.c.topica.com/maadstRabgs1TbdWysHb

19.11.2018

Igor Nagavkin propuštěn!

Igor Nagavkin byl 16. listopadu propuštěn po třech letech z vězení. Za jeho propuštění jsme před několika týdny předali v Moskvě petici se 170 tisíci podpisy.

11.5.2018

Egypt: Časově neomezené věznění na samotce se rovná mučení

Desítky novinářů, obránců lidských práv a členů opozice jsou drženy až několik let na samotkách kde je bijí, ponižují, omezují pohyb i příděl jídla. Svůj příběh vypověděl Amnesty i Kareem, který žije v současné době v Brně.

16.2.2018

Týden.cz: Výměna vězňů se možná bude týkat i Olega Sencova

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.