Amnesty International požaduje zastavení deportací uprchlíků z EU do Libye

Amnesty International (AI) dnes informovala o špatném zacházení s uprchlíky a migranty v Libyi. Tento týden se přitom má diskutovat o rozšíření spolupráce mezi EU a Libyí v oblasti ilegální imigrace. Podle AI by tato spolupráce ohrozila bezpečí uprchlíků.

Ministři spravedlnosti a vnitra zemí EU budou při hovorech o spolupráci vycházet ze zprávy Evropské komise, která byla vytvořena na základě návštěvy Libye na konci minulého roku. AI požaduje, aby tato zpráva byla představena veřejnosti a k diskusi se tak mohli připojit další relevantní aktéři. AI se také domnívá, že autoři zprávy měli jen omezený přístup k potřebným informacím.

"EU musí vzít na vědomí, že Libye není schopná garantovat dodržování práv uprchlíků. Tato země například neumožňuje, aby v zemi řádně působil Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky OSN (UNHCR). Lidem, kteří budou z Evropy do Libye nedobrovolně vydáváni, hrozí degradující podmínky při zadržování a také vyhoštění do zemí, kde je může čekat uvěznění a mučení," tvrdí ředitel bruselské kanceláře AI Dick Oosting.

"Právě z těchto důvodů by měly být deportace migrantů do Libye tak, jak to v poslední době členské státy EU opakovaně učinily, okamžitě zastaveny. Tyto deportace, které provádějí především Itálie a Malta, mohou být v rozporu s mezinárodními závazky evropských států.

Letos 17. března vyhostily italské úřady do Libye 180 osob, o jejichž bezpečí se AI obává. Proti tomuto postupu protestovaly také organizace jako UNHCR. Libye doposud neratifikovala Úmluvu o právním postavení uprchlíků a podle AI je zacházení s migranty v zemi žalostné. Jakákoli spolupráce EU s Lybií proto musí být založena na zárukách pro dodržování lidských práv v této zemi.

18.6.2018

Světový den uprchlíků: Utrpení doma střídá peklo v Libyi

Amnesty připomněla veřejnou preformancí hrůzy, které prožívají uprchlíci v Libyi

14.4.2018

Lidé na prodej: V Libyi jsou migranti prodáváni jako otroci

Video CNN ukazuje nedávný vývoj uprchlické krize v Libyi, kde jsou tisíce migrantů a uprchlíků drženi v detenčních zařízeních. Zažívají mučení, sexuální zneužívání a jsou dokonce prodáváni na trhu s otroky. Z lidských dražeb se stal velký byznys, do kterého se zapojují pašeráci lidí, ale i členové milic a další skupiny.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

12.12.2017

Libye: evropské vlády nesou spoluvinu na otřesném zacházení s uprchlíky a migranty

Evropské vlády se vědomě podílejí na týrání a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů, kteří jsou v Libyi zadržováni tamními imigračními úřady v otřesných podmínkách.