Svobodná účast ve volbách v Zimbabwe není nemožná

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze Zimbabwe strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

V průběhu mise v Zimbabwe, která se uskutečnila minulý měsíc, shromáždili pracovníci AI důkazy o pokračujícím zastrašování a svévolném zadržování kandidátů a podporovatelů opozice, o účelových manipulacích při distribuci potravin a také o potlačování svobody shromažďování a projevu.

AI prezentovala svá nejnovější zjištění na tiskové konferenci spolu s dalšími organizacemi, které monitorují předvolební dění v zemi.

"Dlouhodobé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády znamená, že občané Zimbabwe nemohou volit své zástupce do parlamentu svobodně a bez strachu. Atmosféra zastrašování a pronásledování, ve které se odehrává předvolební kampaň, je důvodem ke znepokojení mezinárodního společenství," prohlásil Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI.

Ve zprávě nazvané Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 dokumentuje AI řadu útoků na lidská práva, kterých se dopustila vláda a její spřízněnci. Mezi nejzávažnější případy a nedostatky patří:

- svévolné zadržování představitelů opozice s cílem zabránit jejich předvolební kampani, včetně uvěznění vůdce a nejméně osmi kandidátů Hnutí za demokratickou změnu;
- akty politického násilí, včetně zbití příznivců Hnutí za demokratickou změnu a vypálení jejich domovů ve městě Chipingi South ve státě Manicaland v lednu 2005;
- pokračující manipulace při distribuci potravin a zamezení přístupu k potravinám pro ty, kteří nepodporují vládnoucí stranu (ZANU-PF),
- rozsáhlé zastrašování a pronásledování řadových příznivců opozice a z toho vyplývající obavy z povolebních odvet oblastem, které hlasovaly pro opozici.

"Používání nepřímých výhružek a nenásilných taktik k zastrašení příznivců opozice je velmi rozšířené. Vezmeme-li v úvahu odvetné akce proti voličům opozice, jako je soudní vystěhování, fyzické útoky, zastavení distribuce potravin a jiné, vytvářejí tyto taktiky všudypřítomné ovzduší strachu a ohrožení," dodává Kolawole Olaniyan.

AI vyzývá všechny vlády a mezivládní organizace, které vysílají do Zimbabwe volební pozorovatele, aby zaručily, že budou v průběhu voleb sledovat dodržování lidských práv. Pozorovatelé, kterým musí být umožněn přístup do všech oblastí země, by měli zvláštní pozornost věnovat mechanismům pro dosažení spravedlnosti, spravedlivé distribuci potravin, svobodě pohybu, shromažďování a projevu, a především bezpečnosti všech volebních kandidátů a voličů.

Zprávu Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 najdete na http://web.amnesty.org/library/index/engafr460032005

2.1.2018

Tyden.cz o výzvě OSN Saúdské Arábii: Propusťte disidenty

29.12.2017

iHned.cz: Na internet ve Vietnamu bude dohlížet 10000 inspektorů

27.12.2017

Maraton psaní dopisů: Kdo nám píše?

Shackelia Jacksonová z Jamajky posílá dopis všem, kdo se jí snaží pomoct v rámci Amnesty kampaně Maraton psaní dopisů.

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.