Svobodná účast ve volbách v Zimbabwe není nemožná

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze Zimbabwe strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

V průběhu mise v Zimbabwe, která se uskutečnila minulý měsíc, shromáždili pracovníci AI důkazy o pokračujícím zastrašování a svévolném zadržování kandidátů a podporovatelů opozice, o účelových manipulacích při distribuci potravin a také o potlačování svobody shromažďování a projevu.

AI prezentovala svá nejnovější zjištění na tiskové konferenci spolu s dalšími organizacemi, které monitorují předvolební dění v zemi.

"Dlouhodobé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády znamená, že občané Zimbabwe nemohou volit své zástupce do parlamentu svobodně a bez strachu. Atmosféra zastrašování a pronásledování, ve které se odehrává předvolební kampaň, je důvodem ke znepokojení mezinárodního společenství," prohlásil Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI.

Ve zprávě nazvané Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 dokumentuje AI řadu útoků na lidská práva, kterých se dopustila vláda a její spřízněnci. Mezi nejzávažnější případy a nedostatky patří:

- svévolné zadržování představitelů opozice s cílem zabránit jejich předvolební kampani, včetně uvěznění vůdce a nejméně osmi kandidátů Hnutí za demokratickou změnu;
- akty politického násilí, včetně zbití příznivců Hnutí za demokratickou změnu a vypálení jejich domovů ve městě Chipingi South ve státě Manicaland v lednu 2005;
- pokračující manipulace při distribuci potravin a zamezení přístupu k potravinám pro ty, kteří nepodporují vládnoucí stranu (ZANU-PF),
- rozsáhlé zastrašování a pronásledování řadových příznivců opozice a z toho vyplývající obavy z povolebních odvet oblastem, které hlasovaly pro opozici.

"Používání nepřímých výhružek a nenásilných taktik k zastrašení příznivců opozice je velmi rozšířené. Vezmeme-li v úvahu odvetné akce proti voličům opozice, jako je soudní vystěhování, fyzické útoky, zastavení distribuce potravin a jiné, vytvářejí tyto taktiky všudypřítomné ovzduší strachu a ohrožení," dodává Kolawole Olaniyan.

AI vyzývá všechny vlády a mezivládní organizace, které vysílají do Zimbabwe volební pozorovatele, aby zaručily, že budou v průběhu voleb sledovat dodržování lidských práv. Pozorovatelé, kterým musí být umožněn přístup do všech oblastí země, by měli zvláštní pozornost věnovat mechanismům pro dosažení spravedlnosti, spravedlivé distribuci potravin, svobodě pohybu, shromažďování a projevu, a především bezpečnosti všech volebních kandidátů a voličů.

Zprávu Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 najdete na http://web.amnesty.org/library/index/engafr460032005

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.