Svobodná účast ve volbách v Zimbabwe není nemožná

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

Amnesty International upozorňuje na trvalé a systematické porušování lidských práv ze Zimbabwe strany vlády Zimbabwe, které znemožňuje svobodnou účast v dnešních parlamentních volbách.

V průběhu mise v Zimbabwe, která se uskutečnila minulý měsíc, shromáždili pracovníci AI důkazy o pokračujícím zastrašování a svévolném zadržování kandidátů a podporovatelů opozice, o účelových manipulacích při distribuci potravin a také o potlačování svobody shromažďování a projevu.

AI prezentovala svá nejnovější zjištění na tiskové konferenci spolu s dalšími organizacemi, které monitorují předvolební dění v zemi.

"Dlouhodobé a systematické porušování lidských práv ze strany vlády znamená, že občané Zimbabwe nemohou volit své zástupce do parlamentu svobodně a bez strachu. Atmosféra zastrašování a pronásledování, ve které se odehrává předvolební kampaň, je důvodem ke znepokojení mezinárodního společenství," prohlásil Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI.

Ve zprávě nazvané Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 dokumentuje AI řadu útoků na lidská práva, kterých se dopustila vláda a její spřízněnci. Mezi nejzávažnější případy a nedostatky patří:

- svévolné zadržování představitelů opozice s cílem zabránit jejich předvolební kampani, včetně uvěznění vůdce a nejméně osmi kandidátů Hnutí za demokratickou změnu;
- akty politického násilí, včetně zbití příznivců Hnutí za demokratickou změnu a vypálení jejich domovů ve městě Chipingi South ve státě Manicaland v lednu 2005;
- pokračující manipulace při distribuci potravin a zamezení přístupu k potravinám pro ty, kteří nepodporují vládnoucí stranu (ZANU-PF),
- rozsáhlé zastrašování a pronásledování řadových příznivců opozice a z toho vyplývající obavy z povolebních odvet oblastem, které hlasovaly pro opozici.

"Používání nepřímých výhružek a nenásilných taktik k zastrašení příznivců opozice je velmi rozšířené. Vezmeme-li v úvahu odvetné akce proti voličům opozice, jako je soudní vystěhování, fyzické útoky, zastavení distribuce potravin a jiné, vytvářejí tyto taktiky všudypřítomné ovzduší strachu a ohrožení," dodává Kolawole Olaniyan.

AI vyzývá všechny vlády a mezivládní organizace, které vysílají do Zimbabwe volební pozorovatele, aby zaručily, že budou v průběhu voleb sledovat dodržování lidských práv. Pozorovatelé, kterým musí být umožněn přístup do všech oblastí země, by měli zvláštní pozornost věnovat mechanismům pro dosažení spravedlnosti, spravedlivé distribuci potravin, svobodě pohybu, shromažďování a projevu, a především bezpečnosti všech volebních kandidátů a voličů.

Zprávu Zimbabwe: Porušování lidských práv před parlamentními volbami v březnu 2005 najdete na http://web.amnesty.org/library/index/engafr460032005

14.9.2017

Idil: „Vězení zvýšilo moji odhodlanost"

Generální tajemník Amnesty Salil Shetty se setkává s uvězněnou ředitelkou Amnesty International Turecko, Idil Eserovou.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.