EU musí důrazně trvat na dodržování lidských práv v Číně

Amnesty International (AI) dnes upozornila představitele Cina EU Javiera Solanu na vzrůstající pronásledování představitelů občanské společnosti v Číně a představila mu případy obhájců lidských práv zatčených v posledních týdnech. Javier Solana se zítra v Bruselu setká s ministrem zahraničních věcí Čínské lidové republiky Li Zhaoxingem.

Amnesty International (AI) dnes upozornila představitele EU Javiera Solanu na vzrůstající Cina pronásledování představitelů občanské společnosti v Číně a představila mu případy obhájců lidských práv zatčených v posledních týdnech. Javier Solana se zítra v Bruselu setká s ministrem zahraničních věcí Čínské lidové republiky Li Zhaoxingem.

V tuto chvíli EU zvažuje ukončení zbrojního embarga uvaleného na Čínu v reakci na krvavé potlačení povstání na náměstí Tiananmen v roce 1989. Amnesty International se ptá, jaký signál chce EU tímto krokem zaslat desítkám lidí, kteří 16 let po povstání zůstávají v čínských věznicích. Čína navíc tento týden přijala zákon umožňující za určitých podmínek vojenský útok na Tchajwan.

"Pokud si chce EU zachovat před okolním světem tvář, musí na svém setkání čínskou stranu jasně upozornit, že v moderním světě není možné zatýkat ty, kteří se legitimně domáhají svých lidských práv," tvrdí Dick Oosting, ředitel bruselské kanceláře AI.

AI se domnívá, že ke zrušení embarga nesmí dojít, aniž by EU od Číny požadovala konkrétní a zásadní reformy v oblasti lidských práv. Jinak tento krok pouze podpoří atmosféru beztrestnosti, v které se porušování práv čínských občanů odehrává.

Zároveň s tím musí být zpřísněna pravidla Kodexu EU pro obchod se zbraněmi, jehož revize nyní probíhá. Kodex dosud není právně závazný a jeho definice AI považuje za příliš vágní.

Vojenský materiál do Číny dodává také Česká republika. Jenom v lednu 2005 dovezla do země komponenty vojenské letecké techniky v hodnotě přesahující 41,5 mil. korun.

AI zásadně nesouhlasí s dodávkami zbraní do zemí, kde mohou sloužit k porušování lidských práv. Současná vnitrostátní situace v Číně, stejně jako její vztah k sousednímu Tchajwanu, neposkytuje dostatečné záruky, že zbraně nebudou použity v rozporu s kritérii Kodexu EU. Hrozí především porušení kritéria číslo 2. - dodržování lidských práv v zemích konečného určení a kritéria číslo 4. - zachování míru, bezpečnosti a stability v příslušném regionu.

Představitelé Číny jednali s Českou republikou

Náměstek ministerstva zahraničních věcí Číny pan Čang Jie-suej navštívil 10. března 2005 Českou republiku. Amnesty International ČR při této příležitosti požádala náměstka MZV Petra Koláře, který s čínskou stranou jednal, aby na tomto setkání hovořil také o stavu lidských práv v Číně. Petr Kolář Amnesty International sdělil, že otázka dodržování lidských práv byla jedním z hlavních témat konzultací. Petr Kolář podle svého vyjádření také čínskou stranu upozornil na situaci v Tibetu a na zájem české veřejnosti o tuto oblast, respektive o zachování tamního kulturního dědictví.

Zprávu Amnesty International o pronásledování obhájců lidských práv v Číně ze dne 8. března 2005 najdete na www.amnestyeu.org/static/documents/2005/HRDs_Update_final_complete.pdf

23.4.2020

Euractiv: EU chce být lídrem v ochraně lidských práv

2.4.2020

Evropa: Amnesty zdůrazňuje priority lidských práv pro reakce států na COVID-19

Státy musí zaručit, že reakce na COVID-19 jsou v souladu s jejich mezinárodními a regionálními závazky v oblasti lidských práv. Digitální dohled lze ospravedlnit pouze tehdy, pokud respektuje lidská práva.

28.4.2020

Vietnam: Facebook musí přestat pomáhat vládě s cenzurou

Facebook musí okamžitě změnit rozhodnutí o cenzurování příspěvků, které jsou považovány za kritiku vlády ve Vietnamu.

1.10.2019

Amnesty vězeň svědomí Ilham Tohti je jedním z laureátů Ceny Václava Havla za lidská práva 2019

Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 udělila ve Štrasburku mezinárodní lidskoprávní cenu.