Nepál: čas nejistoty, nebezpečí a strachu

Představitelé Amnesty International upozorňují na neklidnou situaci v Nepálu, která se vážně zhoršila od 1. února 2005, kdy byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Maoističtí povstalci navíc chystají celostátní stávku (bandh). Kvůli nepokojům do Nepálu odcestovala generální tajemnice AI Irene Khan.

"Dosavadní setkání s místními obránci lidských práv nám ukázala, jak nejistá je situace v této zemi. Zvláště lidé, kteří obývají vzdálené a těžko dostupné oblasti, žijí ve velkém strachu," prohlásila Irene Khan. "Přijeli jsme, abychom vyjádřili solidaritu a podporu, ale především budeme hledat konkrétní způsoby, jak zajistit ochranu místních lidí," dodala Irene Khan.

Je to vůbec poprvé od vyhlášení výjimečného stavu, kdy mezinárodní lidskoprávní organizace usiluje o setkání s novou vládou. AI také požádala o audienci u krále Gjanéndra. "Rádi bychom od krále a vlády obdrželi záruky, že učiní okamžitá a konkrétní opatření k ochraně lidských práv," tvrdí Irene Khan.

Amnesty International v průběhu svého pobytu monitoruje bezpečnostní situaci, především možné pronásledování obránců lidských práv, útisk médií a zatýkání politických vůdců a studentů. Její představitelé se proto setkají s aktivisty, novináři a politickými vůdci. AI se snaží získat povolení k návštěvě politiků, kteří jsou v domácím vězení, například aktivisty Krišny Pahadí zatčeného dne 9. února. Mise se zaměří také na násilnosti, které ve velkém rozsahu propukají mezi maoisty a bezpečnostními složkami státu. Amnesty International se navíc obává nárůstu násilností v průběhu celostátní stávky maoistů. Delegace předá veškerá zjištění médiím v Káthmándů a také v Bankoku. V tuto chvíli je pro Nepál příznačné zabíjení, zatýkání, mučení a beztrestnost.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.