Nepál: čas nejistoty, nebezpečí a strachu

Představitelé Amnesty International upozorňují na neklidnou situaci v Nepálu, která se vážně zhoršila od 1. února 2005, kdy byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Maoističtí povstalci navíc chystají celostátní stávku (bandh). Kvůli nepokojům do Nepálu odcestovala generální tajemnice AI Irene Khan.

"Dosavadní setkání s místními obránci lidských práv nám ukázala, jak nejistá je situace v této zemi. Zvláště lidé, kteří obývají vzdálené a těžko dostupné oblasti, žijí ve velkém strachu," prohlásila Irene Khan. "Přijeli jsme, abychom vyjádřili solidaritu a podporu, ale především budeme hledat konkrétní způsoby, jak zajistit ochranu místních lidí," dodala Irene Khan.

Je to vůbec poprvé od vyhlášení výjimečného stavu, kdy mezinárodní lidskoprávní organizace usiluje o setkání s novou vládou. AI také požádala o audienci u krále Gjanéndra. "Rádi bychom od krále a vlády obdrželi záruky, že učiní okamžitá a konkrétní opatření k ochraně lidských práv," tvrdí Irene Khan.

Amnesty International v průběhu svého pobytu monitoruje bezpečnostní situaci, především možné pronásledování obránců lidských práv, útisk médií a zatýkání politických vůdců a studentů. Její představitelé se proto setkají s aktivisty, novináři a politickými vůdci. AI se snaží získat povolení k návštěvě politiků, kteří jsou v domácím vězení, například aktivisty Krišny Pahadí zatčeného dne 9. února. Mise se zaměří také na násilnosti, které ve velkém rozsahu propukají mezi maoisty a bezpečnostními složkami státu. Amnesty International se navíc obává nárůstu násilností v průběhu celostátní stávky maoistů. Delegace předá veškerá zjištění médiím v Káthmándů a také v Bankoku. V tuto chvíli je pro Nepál příznačné zabíjení, zatýkání, mučení a beztrestnost.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!