Nepál: čas nejistoty, nebezpečí a strachu

Představitelé Amnesty International upozorňují na neklidnou situaci v Nepálu, která se vážně zhoršila od 1. února 2005, kdy byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Maoističtí povstalci navíc chystají celostátní stávku (bandh). Kvůli nepokojům do Nepálu odcestovala generální tajemnice AI Irene Khan.

"Dosavadní setkání s místními obránci lidských práv nám ukázala, jak nejistá je situace v této zemi. Zvláště lidé, kteří obývají vzdálené a těžko dostupné oblasti, žijí ve velkém strachu," prohlásila Irene Khan. "Přijeli jsme, abychom vyjádřili solidaritu a podporu, ale především budeme hledat konkrétní způsoby, jak zajistit ochranu místních lidí," dodala Irene Khan.

Je to vůbec poprvé od vyhlášení výjimečného stavu, kdy mezinárodní lidskoprávní organizace usiluje o setkání s novou vládou. AI také požádala o audienci u krále Gjanéndra. "Rádi bychom od krále a vlády obdrželi záruky, že učiní okamžitá a konkrétní opatření k ochraně lidských práv," tvrdí Irene Khan.

Amnesty International v průběhu svého pobytu monitoruje bezpečnostní situaci, především možné pronásledování obránců lidských práv, útisk médií a zatýkání politických vůdců a studentů. Její představitelé se proto setkají s aktivisty, novináři a politickými vůdci. AI se snaží získat povolení k návštěvě politiků, kteří jsou v domácím vězení, například aktivisty Krišny Pahadí zatčeného dne 9. února. Mise se zaměří také na násilnosti, které ve velkém rozsahu propukají mezi maoisty a bezpečnostními složkami státu. Amnesty International se navíc obává nárůstu násilností v průběhu celostátní stávky maoistů. Delegace předá veškerá zjištění médiím v Káthmándů a také v Bankoku. V tuto chvíli je pro Nepál příznačné zabíjení, zatýkání, mučení a beztrestnost.

4.10.2016

Noviny AI Brno k 25 letům Amnesty v Česku

2.9.2016

DRK: Díky vaší podpoře jsou Fred a Yves na svobodě!

Konžští aktivisté Fred Bauma a Yves Makwambala byli minulý týden propuštěni jako svobodní lidé – další úspěch pro celosvětovou dopisovou kampaň Amnesty International Maraton psaní dopisů!

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

22.8.2016

Týden.cz o zatčení malajsijského rappera při natáčení v mešitě