Nepál: čas nejistoty, nebezpečí a strachu

Představitelé Amnesty International upozorňují na neklidnou situaci v Nepálu, která se vážně zhoršila od 1. února 2005, kdy byl v zemi vyhlášen výjimečný stav. Maoističtí povstalci navíc chystají celostátní stávku (bandh). Kvůli nepokojům do Nepálu odcestovala generální tajemnice AI Irene Khan.

"Dosavadní setkání s místními obránci lidských práv nám ukázala, jak nejistá je situace v této zemi. Zvláště lidé, kteří obývají vzdálené a těžko dostupné oblasti, žijí ve velkém strachu," prohlásila Irene Khan. "Přijeli jsme, abychom vyjádřili solidaritu a podporu, ale především budeme hledat konkrétní způsoby, jak zajistit ochranu místních lidí," dodala Irene Khan.

Je to vůbec poprvé od vyhlášení výjimečného stavu, kdy mezinárodní lidskoprávní organizace usiluje o setkání s novou vládou. AI také požádala o audienci u krále Gjanéndra. "Rádi bychom od krále a vlády obdrželi záruky, že učiní okamžitá a konkrétní opatření k ochraně lidských práv," tvrdí Irene Khan.

Amnesty International v průběhu svého pobytu monitoruje bezpečnostní situaci, především možné pronásledování obránců lidských práv, útisk médií a zatýkání politických vůdců a studentů. Její představitelé se proto setkají s aktivisty, novináři a politickými vůdci. AI se snaží získat povolení k návštěvě politiků, kteří jsou v domácím vězení, například aktivisty Krišny Pahadí zatčeného dne 9. února. Mise se zaměří také na násilnosti, které ve velkém rozsahu propukají mezi maoisty a bezpečnostními složkami státu. Amnesty International se navíc obává nárůstu násilností v průběhu celostátní stávky maoistů. Delegace předá veškerá zjištění médiím v Káthmándů a také v Bankoku. V tuto chvíli je pro Nepál příznačné zabíjení, zatýkání, mučení a beztrestnost.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot