Ruská federace: Bezpečnostní složky pronásledují obránce lidských práv

Amnesty International se vážně obává o osud osmi aktivistů pracujících v lidskoprávní organizaci Společnost pro Rusko-Čečenské přátelství, kterým hrozí svévolné zatčení, mučení a "zmizení" beze stopy. Důvodem obav je především postup ruských bezpečnostních složek, které včera zajistily kontaktní informace o těchto osobách.

Příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) vtrhli do kanceláře organizace v Nižním Novgorodu včera v 5 hodin odpoledne místního času a zabavili dokumenty s osobními údaji zaměstnanců, kteří vydávají noviny nazvané Pravozashchita. Mezi zabavenými adresami jsou i údaje o osmi členech organizace žijícími v Čečensku.

Bezpečnostní služba zabavila také dokumenty potvrzující registraci novin a jejich předchozí vydání.

V průběhu včerejšího dne, ještě před tímto incidentem, předvolala místní stanice bezpečnostní služby v Nižním Novgorodu k výslechu ředitele Společnosti pro Rusko-Čečenské přátelství Stanislava Dmitrievského.

Ruská bezpečnost považuje Stanislava Dmitrievského za svědka v kriminálním případě týkajícím se materiálů publikovaných v novinách jeho organizace. Další podrobnosti tohoto případu zatím nejsou jasné, ale podle dostupných informací má souvislost s výroky představitelů čečenské opozice včetně Aslana Maskhadova a Akhmeda Zakajeva, které noviny Pravozashchita uveřejnily.

Amnesty International varuje před znepokojivým trendem v postupu ruských úřadů, které ve vzrůstající míře pronásledují obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. V několika případech toto pronásledování skončilo "zmizením" nebo zabitím.

Pro více informací kontaktujte:

Kancelář AI ČR
E-mail: mailto:press@amnesty.cz

20.3.2019

Čečenský obránce lidských práv Ojub Titijev dostal čtyřletý trest

Městský soud v Šali v Čečensku odsoudil obránce lidských práv Ojuba Titijeva na čtyři roky v trestní kolonii.

22.1.2019

Rusko: První trestní případ v rámci zákona o "nežádoucích organizacích" znamená novou úroveň represe

Obránkyně lidských práv Anastasia Ševčenková je v ohrožení!

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.