Ruská federace: Bezpečnostní složky pronásledují obránce lidských práv

Amnesty International se vážně obává o osud osmi aktivistů pracujících v lidskoprávní organizaci Společnost pro Rusko-Čečenské přátelství, kterým hrozí svévolné zatčení, mučení a "zmizení" beze stopy. Důvodem obav je především postup ruských bezpečnostních složek, které včera zajistily kontaktní informace o těchto osobách.

Příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) vtrhli do kanceláře organizace v Nižním Novgorodu včera v 5 hodin odpoledne místního času a zabavili dokumenty s osobními údaji zaměstnanců, kteří vydávají noviny nazvané Pravozashchita. Mezi zabavenými adresami jsou i údaje o osmi členech organizace žijícími v Čečensku.

Bezpečnostní služba zabavila také dokumenty potvrzující registraci novin a jejich předchozí vydání.

V průběhu včerejšího dne, ještě před tímto incidentem, předvolala místní stanice bezpečnostní služby v Nižním Novgorodu k výslechu ředitele Společnosti pro Rusko-Čečenské přátelství Stanislava Dmitrievského.

Ruská bezpečnost považuje Stanislava Dmitrievského za svědka v kriminálním případě týkajícím se materiálů publikovaných v novinách jeho organizace. Další podrobnosti tohoto případu zatím nejsou jasné, ale podle dostupných informací má souvislost s výroky představitelů čečenské opozice včetně Aslana Maskhadova a Akhmeda Zakajeva, které noviny Pravozashchita uveřejnily.

Amnesty International varuje před znepokojivým trendem v postupu ruských úřadů, které ve vzrůstající míře pronásledují obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. V několika případech toto pronásledování skončilo "zmizením" nebo zabitím.

Pro více informací kontaktujte:

Kancelář AI ČR
E-mail: mailto:press@amnesty.cz

2.8.2017

ČT o perzekuci obránců lidských práv v Íránu

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

30.12.2016

Francie: Obnovením výjimečného stavu riskujeme zevšednění zvláštních opatření

Podle Amnesty a Human Rights Watch hrozí omezení lidských práv a zásad demokracie.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.