Ruská federace: Bezpečnostní složky pronásledují obránce lidských práv

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 21.1.2005

Amnesty International se vážně obává o osud osmi aktivistů pracujících v lidskoprávní organizaci Společnost pro Rusko-Čečenské přátelství, kterým hrozí svévolné zatčení, mučení a "zmizení" beze stopy. Důvodem obav je především postup ruských bezpečnostních složek, které včera zajistily kontaktní informace o těchto osobách.

Příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) vtrhli do kanceláře organizace v Nižním Novgorodu včera v 5 hodin odpoledne místního času a zabavili dokumenty s osobními údaji zaměstnanců, kteří vydávají noviny nazvané Pravozashchita. Mezi zabavenými adresami jsou i údaje o osmi členech organizace žijícími v Čečensku.

Bezpečnostní služba zabavila také dokumenty potvrzující registraci novin a jejich předchozí vydání.

V průběhu včerejšího dne, ještě před tímto incidentem, předvolala místní stanice bezpečnostní služby v Nižním Novgorodu k výslechu ředitele Společnosti pro Rusko-Čečenské přátelství Stanislava Dmitrievského.

Ruská bezpečnost považuje Stanislava Dmitrievského za svědka v kriminálním případě týkajícím se materiálů publikovaných v novinách jeho organizace. Další podrobnosti tohoto případu zatím nejsou jasné, ale podle dostupných informací má souvislost s výroky představitelů čečenské opozice včetně Aslana Maskhadova a Akhmeda Zakajeva, které noviny Pravozashchita uveřejnily.

Amnesty International varuje před znepokojivým trendem v postupu ruských úřadů, které ve vzrůstající míře pronásledují obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. V několika případech toto pronásledování skončilo "zmizením" nebo zabitím.

Pro více informací kontaktujte:

Kancelář AI ČR
Tel.: +420 224 946 993
E-mail: mailto:press@amnesty.cz

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...