Ruská federace: Bezpečnostní složky pronásledují obránce lidských práv

Amnesty International se vážně obává o osud osmi aktivistů pracujících v lidskoprávní organizaci Společnost pro Rusko-Čečenské přátelství, kterým hrozí svévolné zatčení, mučení a "zmizení" beze stopy. Důvodem obav je především postup ruských bezpečnostních složek, které včera zajistily kontaktní informace o těchto osobách.

Příslušníci ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) vtrhli do kanceláře organizace v Nižním Novgorodu včera v 5 hodin odpoledne místního času a zabavili dokumenty s osobními údaji zaměstnanců, kteří vydávají noviny nazvané Pravozashchita. Mezi zabavenými adresami jsou i údaje o osmi členech organizace žijícími v Čečensku.

Bezpečnostní služba zabavila také dokumenty potvrzující registraci novin a jejich předchozí vydání.

V průběhu včerejšího dne, ještě před tímto incidentem, předvolala místní stanice bezpečnostní služby v Nižním Novgorodu k výslechu ředitele Společnosti pro Rusko-Čečenské přátelství Stanislava Dmitrievského.

Ruská bezpečnost považuje Stanislava Dmitrievského za svědka v kriminálním případě týkajícím se materiálů publikovaných v novinách jeho organizace. Další podrobnosti tohoto případu zatím nejsou jasné, ale podle dostupných informací má souvislost s výroky představitelů čečenské opozice včetně Aslana Maskhadova a Akhmeda Zakajeva, které noviny Pravozashchita uveřejnily.

Amnesty International varuje před znepokojivým trendem v postupu ruských úřadů, které ve vzrůstající míře pronásledují obránce lidských práv, aktivisty a nezávislé novináře. V několika případech toto pronásledování skončilo "zmizením" nebo zabitím.

Pro více informací kontaktujte:

Kancelář AI ČR
E-mail: mailto:press@amnesty.cz

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

9.3.2018

Den Tibetu před čínskou ambasádou v Praze

Amnesty International tradičně 10. března připomněla porušování lidských práv v Tibetu.

19.1.2018

USA sankcionovaly představitele Čečenska za stíhání gayů

USA použily tzv. Magnitského zákon, aby udělily čečenskému prezidentovi Ramzanovi Kadyrovovi trest za porušení lidských práv v poloautonomní ruské republice.

14.12.2017

Další úspěch Amnesty: Vězni svědomí z Krymu propuštěni.