Čína: Fráze o náboženské svobodě mají daleko k realitě

Před Vánocemi vyhlásila čínská vláda opatření, která podle slov oficiálního deníku China Daily představují „významný krok na cestě k ochraně náboženských svobod čínských občanů.” Je to tedy dobrá zpráva pro všechny, kdo jsou v Číně pronásledováni kvůli aktivitám na obranu náboženských svobod? Je dobrá pro předního náboženského vůdce Zhanga Ronglianga, který byl policií zadržen 1. prosince v provincii Henan, a pro další zadržované a vězněné kvůli jejich víře?

Před Vánocemi vyhlásila čínská vláda opatření, která podle slov oficiálního deníku China Daily představují "významný krok na cestě k ochraně náboženských svobod čínských občanů." Je to tedy dobrá zpráva pro všechny, kdo jsou v Číně pronásledováni kvůli aktivitám na obranu náboženských svobod? Je dobrá pro předního náboženského vůdce Zhanga Ronglianga, který byl policií zadržen 1. prosince v provincii Henan, a pro další zadržované a vězněné kvůli jejich víře?

Podrobnější prozkoumání nových "Předpisů o náboženských otázkách", které mají být vyhlášeny k 1. březnu 2005, bohužel ukazuje, že se v přístupu Číny moc nezměnilo a náboženství zůstává nadále přísně kontrolováno vládou. Předpisy nedefinují "náboženskou víru", ani se nezabývají definicí, co jsou "normální" a "legitimní" náboženské činnosti, které, jak tvrdí, ochraňují.

Oficiálně je uznáváno pět náboženských vyznání (buddhismus, taoismus, islám, protestantismus a katolicismus); ta se však mohou organizovat pouze pod kontrolou a za dohledu úřadů. Katolicismus existuje v Číně například ve formě vlastenecké katolické církve Číny, jež není spojená s Římem a její biskupové nejsou voleni papežem, ale Pekingem. Členové římské katolické církve jsou v Číně tvrdě pronásledováni stejně jako členové jiných církví, které nepatří mezi státem uznávané církve.

Zhang Rongliang je vedoucím představitelem církve Čína pro Krista (China for Christ Church), která je jednou z největších "domácích církví" (tj. sdružení malých skupin věřících) v Číně, a také vedoucím představitelem protestantského Hlavního chrámu v provincii Fangcheng (Fangcheng Mother Church). Byl zadržen ve své vesnici Xuzhai, jež se nachází v oblasti města Zhengzhou. Podle člena církve prohledávala policie každý dům ve vesnici a zadržela disky DVD s křesťanskou tématikou, další materiály a fotografie odhalující Zhangovo "spojení s cizinci a zahraničními agenturami, které dokazovaly, že Zhang kontaktoval zahraniční organizace."

Kontakt s cizinou může v Číně sloužit jako podnět k uvěznění. Zhangova žena a dítě se skrývají. Sám Zhang Rongliang byl za svou víru již pětkrát uvězněn, dohromady na 12 let. Ve vězení byl krutě mučen. Je spoluautorem knihy "Domácí církve v Číně - Vyznání a prohlášení víry". Jeho jméno je citováno v řadě mezinárodních zpráv o stavu náboženského vyznání v Číně. Toto jej vystavuje velkému riziku věznění a mučení. Ve stejnou dobu, kdy došlo k zadržení Zhanga Ronglianga, vtrhla policie také do alespoň tří neoficiálních "domácích církví" v nedaleké provincii Fangchng.

Tento případ není zdaleka ojedinělým; nedávná zpráva Amnesty International "Human rights defenders at risk" (ASA 17/045/2004) zahrnovala případy tří dalších členů neoficiální protestantské církve (Liu Fenggang, Xu Yonghai a Zhang Shengqi), kteří byli uvězněni za své poklidné vyšetřování a odhalení pronásledování dalších křesťanů v provincii Zhejiang.

12.10.2018

HONG KONG: ODMÍTNUTÍ VÍZA PRO NOVINÁŘE z Financial Times JE hrozba pro SVOBODu TISKU

Odmítnutí vlády Hongkongu obnovit zaměstnanecké vízum reportérovi časopisu Financial Times Asia se zdá být aktem politické odplaty, která pravděpodobně bude mít důsledky pro svobodu tisku ve městě.

15.5.2018

Zastánce tibetštiny na cestě do vězení

Tibetský aktivista a vězeň svědomí Taši Wangčuk strávil 8. května letošního roku v čínské vazbě už své třetí narozeniny. Čínskými úřady byl obviněn ze zločinu za to, že pokojně hájil tibetskou kulturu. Hrozí mu až 15 let vězení.

7.3.2018

Zamítnutý azyl čínských křesťanů v ČR: po návratu do Číny jim hrozí zatčení i mučení

Amnesty upozorňuje, že Číňané, kteří žádají v zahraničí o azyl, jsou po návratu do Číny ve velkém ohrožení.