Nový zákon v Zimbabwe může přinést zánik lidskoprávních organizací

Amnesty International je pobouřena nově přijatým zákonem o nevládních organizacích (NNO), který zakazuje práci zahraničních lidskoprávních organizací v Zimbabwe. Tento zákon navíc může přinést také zánik místních skupin hájících lidská práva.

"Zákon o NNO představuje přímý útok na práva lidí v Zimbabwe, a proto by měl být okamžitě zrušen," prohlásil Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. Zákon je zvláště zaměřen proti organizacím, které "propagují a chrání lidská práva". Nová legislativa navíc dává vládě obrovskou moc, aby prostřednictvím státem ustavené Rady pro nevládní organizace zasahovala do činnosti jakékoli nevládní organizace v zemi. Místní skupiny mají odteď například zakázáno přijímat veškeré zahraniční dotace, které by mohly využít při své práci pro lidská práva.

Bránit místním nevládním organizacím v tom, aby získávaly prostředky ze zahraničí bude s největší pravděpodobností znamenat zánik mnoha fungujících a účinných programů, protože v zemi je velký nedostatek místních finančních zdrojů. "Tento zákon je úplnou pohromou pro oběti porušování lidských práv i pro jejich obránce. Navíc je v rozporu s mezinárodními úmluvami, kterých je Zimbabwe signatářem. Máme velké obavy, že organizace, které se doposud angažovaly v lidskoprávní oblasti, budou nyní donuceny ukončit svou činnost," říká Olaniyan.

Amnesty International má oprávněné důvody se domnívat, že tato legislativa bude aplikována selektivně, jak se již stalo v případě předchozích represivních zákonů, které vstoupily v platnost v období posledních čtyř let. Především zákon o přístupu k informacím a ochraně soukromí z roku 2002, kterým byla ustavena Komise pro informace v médiích, přinesl útlak zimbabwských nezávislých médií.

"Pokud bude zákon o NNO uplatňován v praxi, znamená to, že desetitisíce lidí, které v současnosti mohou získávat poradenství nevládních pracovníků, zůstanou bez pomoci. V Zimbabwe přitom působí zkušené organizace, které místním lidem poskytují důležitou zdravotní a psychologickou péči a právní poradenství v situacích, kdy jsou ohrožena jejich práva. Většina obětí nebude mít kam se obrátit v zemi, kde je více než sedmdesát procent všech lidí bez práce a systém lékařské služby je zcela nedostatečný," dodal Kolawole Olaniayn.

Zákon o NNO má nahradit zákon o nestátních dobrovolnických organizacích, který sám o sobě představoval velmi represivní úpravu a platil již od koloniálních dob. Amnesty International vyzývá vládu Zimbabwe k okamžitému zrušení nového zákona, protože právní rámec nevládního sektoru v zemí musí umožnit ochranu práv a svobod.

Zimbabwský parlament na počátku tohoto prosince uzákonil také další legislativu, která je v rozporu s mezinárodně uznávanými lidskoprávními standardy, a to například zákon o volební komisi.

Amnesty International před nedávnem upozorňovala také na další případy porušování lidských práv v Zimbabwe. Politika zimbabwké vlády například zabraňuje velkému množství lidí v přístupu k potravě. Tento problém způsobila především "zrychlená pozemková reforma" a vládou kontrolovaná Rada pro trh s obilím. Realizace "zrychlené pozemkové reformy" vyústila v násilí a byla doprovázena korupcí a porušováním vlády práva. Stovky lidí přišly v průběhu akce o život, desítky tisíc ztratily domov a spolu s tím také zdroje obživy. Situace je tak špatná, že hladomor hrozí několika milionům lidí.

Další informace o situaci v Zimbabwe v anglickém jazyce najdete na adrese: http://amnesty-news.c.topica.com/maacXxNabcrq6bdWysHb/

31.10.2017

Lidovky.cz: Konec anonymity na internetu v Rusku

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.