Myanmar/Barma: Vězni svědomí osvobozeni

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 7.12.2004

Amnesty International vítá, že barmské státní úřady minulý měsíc propustily z vězení nejméně 20 politických vězňů. Země dále oznámila, že hodlá propustit dalších 3937 vězňů, kteří pobývají ve uvězení na základě "nesprávných informací".

Amnesty International vítá, že barmské státní úřady minulý měsíc propustily z vězení nejméně 20 politických vězňů. Země dále oznámila, že hodlá propustit dalších 3937 vězňů, kteří pobývají ve uvězení na základě "nesprávných informací".

"Oceňujeme toto rozhodnutí barmské vlády i její, ač nevyslovené, uznání toho, že tito lidé nikdy být uvězněni neměli," uvedla Natalie Hill z asijské sekce Amnesty International. "Naléháme na vládu, aby ve vleku těchto událostí rozhodla o propuštění všech vězňů svědomí," uvedla dále Hillová.

Jedním z propuštěných je Ko Khun Sai, bývalý studentský aktivista a vězeň svědomí známý také jako Myo Htun, který byl odsouzen za to, že se v únoru 1998 zúčastnil studentských protestů. Amnesty International vyzývá Státní radu pro mír a rozvoj (SPDC), aby nepodmíněně propustila všechny vězně svědomí - bez ohledu na jejich politické přesvědčení - včetně novinářů, studentských vůdců, učitelů, právníků, studentů, jeptišek, mnichů a farmářů. Tito muži a ženy tráví roky ve vězení na základě nespravedlivých procesů kvůli tomu, že nenásilným způsobem vyjádřili svůj nesouhlas s politickou situací v zemi. Přestože mezinárodní právo takové aktivity nepovažuje za zločin, jsou tito lidé vystaveni mučení a dalšímu krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení.

Organizace Amnesty International naléhá na barmské úřady, aby zajistily ochranu před dalším nespravedlivým uvězněním tím, že zruší nebo novelizují zákony, které v minulosti sloužily ke stíhání lidí na základě jejich nenásilných politických aktivit. Státní rada pro mír a rozvoj by také měla zajistit, aby všechny soudní procesy splňovaly mezinárodní standardy. Novelizované zákony musí respektovat základní práva a svobody, včetně práva na svobodu projevu, práva sdružovacího a shromažďovacího, práva na spravedlivý proces a práva na presumpci neviny.

Pozadí událostí

Mezi propuštěnými jsou představitelé opozice a členové parlamentu zvolení za Národní ligu pro demokracii a také členové Demokratické strany pro novou společnost (Democratic Party for a New Society), které policie zatkla v souvislosti s demonstracemi v roce 1998. Propuštěni byli také ti, kteří zůstali ve vězení i po vypršení jejich trestu, neboť stávající zákony umožňují držet občany ve vězení, aniž by byli obviněni nebo odsouzeni. Příliš obecné formulace zákonů navíc umožňují odsoudit lidi na základě jejich nenásilných politických aktivit. Amnesty International naléhavě žádá odpovědné orgány, aby tyto zákony zrušily nebo novelizovaly, a to včetně Zákona o ochraně státu a Tiskového a publikačního zákona.

Amnesty International požaduje, aby byli propuštěni také další vězni svědomí: U Win Tin, vězněný od roku 1989; Paw U Tun (také známý pod jménem Min Ko Naing) a Ko Ko Gyi, studentští vůdci věznění od roku 1989; U Win Htein, poradce Národní ligy pro demokracii vězněný od roku 1996; Daw Aung San Suu Kyi a U Tin Oo, generální tajemnice a místopředseda Národní ligy pro demokracii, kteří v současnosti pobývají v domácím vězení.

Při amnestiích v letech 1992 a 1996 barmské státní orgány propustily významný počet politických vězňů. Mnoho z nich ale bylo následně znovu zatčeno proto, že porušili podmínky svého propuštění tím, že se zúčastnili pokojných politických aktivit.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...