Potlačování opozice v Bělorusku

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 19.11.2004

Běloruské státní úřady porušují právo na pokojný protest svých oponentů a lidskoprávních aktivistů, uvedly ve společném prohlášení organizace Amnesty International a Mezinárodní federace pro lidská práva.

Stovky lidí vyšly v uplynulých dnech do ulic hlavního města Minsku, aby vyjádřily nesouhlas s výsledky parlamentních voleb a kontroverzního referenda, které mají umožnit další setrvání prezidenta Lukašenka ve funkci. "Demonstrace moci běloruských úřadů jen naznačuje, v jak obtížných podmínkách se nacházejí ti, kteří s prezidentem Lukašenkem nesouhlasí," tvrdí Amnesty International a FIDH.

Policie se snažila rozehnat stovky demonstrujících lidí za pomoci obušků a ukončit tak pokojné pochody před prezidentským palácem, při kterých byly k vidění transparenty se slogany jako "Ukončete tyranii". Okolo padesáti demonstrantů bylo naloženo do zvláštních autobusů. Velkou část zadržených a zbitých představovali mladí aktivisté a vůdci běloruské opozice. Násilí neunikli ani novináři ruské televizní stanice Ren TV a NTV, policie zadržela také novináře agentury AFP.

Před policejní stanici v minské čtvrti Leninskij rajon, kam byli zadržení po úterní demonstraci převezení, několikrát přijely sanitky; policie ani lékaři ovšem k tomu nepodali jakékoliv bližší vysvětlení. Policie po dlouhou dobu odpírala vstup do budovy i příbuzným a přátelům zadržených, kteří jim přivezli jídlo a vodu. Novinářům odmítla poskytnout jakékoliv informace, do budovy nebyl vpuštěn ani představitel mise OBSE v Bělorusku, který se osobně přijel přesvědčit o nastalé situaci, popisuje události uplynulých dní jejich očitý svědek Milan Štefanec z české pobočky Amnesty International, který v Bělorusku působil v rámci pozorovatelské volební mise.

Někteří z nezletilých aktivistů byli propuštěni hned následující den po zadržení; čtyřicet lidí se právě nachází u Krajského soudu v Minsku. Jsou obviněni z organizování veřejných demonstrací a mohou být odsouzeni ke krátkodobému vězení nebo peněžitému trestu. Mezi zadrženými demonstranty jsou například Pavel Severinec z mládežnické organizace Mladá fronta a Anatoly Lebedko, vůdce Sjednocené občanské strany. Anatoly Lebedko byl navíc policií vážně zraněn a je hospitalizován s otřesem mozku, zlomenými žebry a podezřením na poranění ledvin.

K prvním odsouzeným patří Mykola Statkevič z běloruské sociální demokracie, který od soudu odešel s desetidenním trestem. Další člen Mladé Fronty, Artur Finkevič zůstane ve vězení patnáct dnů a členové opozičního hnutí mladých ZUBR byli potrestáni vězením v trvání pěti až deseti dnů. Mnoho dalších demonstrantů bylo pokutováno.

Stíhání demonstrantů představuje jasné porušení práva na svobodné vyjadřování názorů a svobodné shromažďování. Amnesty International a FIDH považují všechny zadržené osoby za vězně svědomí a žádají běloruské úřady, aby došlo k jejich okamžitému a bezpodmínečnému propuštění. Demonstrace budou s největší pravděpodobností pokračovat a Amnesty International a FIDH proto naléhají, aby běloruské úřady respektovaly právo na svobodné vyjadřování a shromažďování a dodržovali mezinárodní standardy zacházení s demonstranty. "Poté, co zemi opustili zahraniční novináři a volební pozorovatelé, se jasně ukazuje, že brutalita policejních zákroků vůči demonstrantům a celková politická situace v zemi se zostřuje. Tragickým důkazem tohoto vývoje je i vražda opoziční novinářky, k níž došlo ve středu 21.října.

Je proto nanejvýš žádoucí, aby mezinárodní veřejnost s maximální pozorností sledovala politický vývoj v Bělorusku a konkrétními akcemi vyjadřovala podporu a solidaritu členům nevládních organizací, obhájcům lidských práv a politické opozici, kteří se snaží přivést zemi na cestu civilizovaného demokratického vývoje," komentuje situaci Lubor Kysučan z české Amnesty International, který v uplynulých dnech v Bělorusku rovněž působil jako volební pozorovatel.

Pozadí situace v Bělorusku

Současné protesty vypukly poté, co běloruské státní úřady oznámily výsledky referenda ze dne 17. října, podle kterých více než 77 procent oprávněných voličů vyjádřilo svou podporu prezidentu Lukašenkovi. Ten stojí v čele státu od roku 1994 a na základě oficiálních výsledků referenda může kandidovat i na další volební období. Nezávislí pozorovatelé včetně odborníků z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a členů mise Ústavu pro demokracii ve východní Evropě (IDEE) však tvrdí, že volby a referendum neproběhly za demokratických podmínek.

Bělorusko je soustavně kritizováno za rozsáhlé porušování mezinárodních standardů. Komise OSN pro lidská práva odsuzuje především neustávající případy svévolného zatýkání a zadržování osob a utlačování aktivit nevládních organizací, opozičních politických stran a demokratických hnutí.

Pro více informací kontaktujte: Lubor Kysučan, telefon: 737 480 644

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...