Ruský soud poslal Sencova na dvacet let do vězení

Ruský vojenský soud dnes za údajný terorismus odsoudil ukrajinského filmového režiséra k dvacetiletému trestu. Obžaloba pro něj původně požadovala trest ještě o tři roky vyšší, obhajoba naopak zproštění viny. Soud zároveň vynesl rozsudek i nad jeho údajným společníkem Oleksandrem Kolčenkem. Ten si ve vězení odsedí deset let. Po vynesení rozsudku oba odsouzení s úsměvem zazpívali ukrajinskou hymnu. Soud Sencova uznal vinným z vytvoření teroristické skupiny a jejího vedení, dvou teroristických útoků a přípravy dalšího. Dále pak z nezákonného držení zbraně a pokusu o získání výbušnin. Sencovovo zadržení už dříve kritizovali zástupci OSN, EU a lidskoprávních organizací. K jeho propuštění vyzvaly filmové svazy na Ukrajině a v Rusku a řada dalších organizací. Podpořili ho i režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda. K propuštění Sencova vyzvalo i české ministerstvo zahraničí nebo Česká filmová a televizní akademie.

7.4.2017

ipsi: dvacet let integrace chudých Romů romskými elitami

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

19.1.2017

Odvolací soud posunut

Odvolací soud byl ze dneška přesunut na 16. 2. 2017.