Ruský soud poslal Sencova na dvacet let do vězení

Ruský vojenský soud dnes za údajný terorismus odsoudil ukrajinského filmového režiséra k dvacetiletému trestu. Obžaloba pro něj původně požadovala trest ještě o tři roky vyšší, obhajoba naopak zproštění viny. Soud zároveň vynesl rozsudek i nad jeho údajným společníkem Oleksandrem Kolčenkem. Ten si ve vězení odsedí deset let. Po vynesení rozsudku oba odsouzení s úsměvem zazpívali ukrajinskou hymnu. Soud Sencova uznal vinným z vytvoření teroristické skupiny a jejího vedení, dvou teroristických útoků a přípravy dalšího. Dále pak z nezákonného držení zbraně a pokusu o získání výbušnin. Sencovovo zadržení už dříve kritizovali zástupci OSN, EU a lidskoprávních organizací. K jeho propuštění vyzvaly filmové svazy na Ukrajině a v Rusku a řada dalších organizací. Podpořili ho i režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda. K propuštění Sencova vyzvalo i české ministerstvo zahraničí nebo Česká filmová a televizní akademie.

22.2.2017

Ildar Dadin bude propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn.

18.2.2017

Rusko: Soud přinesl novou naději do případu vězněného Ildara Dadina

V pátek 10. února 2017 zmírnil ruský Ústavní soud tvrdé zákony ohledně veřejných protestů. Přináší to malou jiskru naděje pro právo na pokojné shromažďování.

5.8.2016

Domácí vězení prodlouženo a Natálie děkuje za podporu!

18.1.2016

Ocenění Olega Sencova Trilobit

Amnesty International převzala 16. 1. Mimořádnou cenu poroty v rámci cen Trilobit 2016 v Berouně.