V Bělorusku propustili vězně svědomí

Úspěch

22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.

22. srpna se aktivista Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení. Spolu s dřívějším prezidentským kandidátem Mikalajem Statkevičem a čtyřmi dalšími aktivisty se dostali na svobodu po prezidentské milosti, který zřejmě souvisí s říjnovými prezidentskými volbami.

Rubcev se v roce 2014 zúčastnil demonstrace připomínající černobylskou katastrofu a přitom měl na sobě tričko vyzývající prezidenta Lukašenka k rezignaci. 6. října mu soud uložil trest dva a půl roku vězení a později přidal další dva roky poté, co Jurij odmítal ve vězení pracovat v nevhodných podmínkách.

Propuštění bylo překvapením i pro Jurije. Další dva roky ale bude pod policejním dohledem a bude muset hlásit každou změnu svého pobytu i své cesty, pokud bude někde pobývat déle než měsíc.

Původní zdroj: 22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

5.12.2016

Malajsie: Zatčení známého karikaturisty Zunara je ohavnost

„Zatčení Zunara je nehoráznost. Jeho obvinění z pobuřování musí být okamžitě staženo a Zunar musí být bezpodmínečně propuštěn z vazby.

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.