Případy násilí bezpečnostních složek se týkají i dětí

Protivládní protesty skončily na začátku července 2013 svržením prezidenta Morsího. Mnoho nezávislých zdrojů se ale shoduje, že se situace s nástupem nové vlády generála el-Sisiho nezlepšila. Na vzestupu jsou případy násilí páchaného příslušníky bezpečnostních složek. Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) oznámila, že pravděpodobnost sexuálního napadení po zadržení je extrémně vysoká. Běžná jsou rovněž znásilnění zadržených dětí. Pohrůžka sexuálním násilím je používána pro donucení ke spolupráci s úřady. Sisi sice slíbil se situací něco udělat, podle FIDH jde ale vzhledem k počtu zapojených státních zaměstnanců o pokrytectví.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.

13.11.2018

Přibývá dětí s ADHD. Můžou za to i chemická barviva nebo styl výchovy, říká terapeut

26.11.2018

Týden.cz k Mezinárodnímu dni proti násilí na ženách