Případy násilí bezpečnostních složek se týkají i dětí

Protivládní protesty skončily na začátku července 2013 svržením prezidenta Morsího. Mnoho nezávislých zdrojů se ale shoduje, že se situace s nástupem nové vlády generála el-Sisiho nezlepšila. Na vzestupu jsou případy násilí páchaného příslušníky bezpečnostních složek. Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) oznámila, že pravděpodobnost sexuálního napadení po zadržení je extrémně vysoká. Běžná jsou rovněž znásilnění zadržených dětí. Pohrůžka sexuálním násilím je používána pro donucení ke spolupráci s úřady. Sisi sice slíbil se situací něco udělat, podle FIDH jde ale vzhledem k počtu zapojených státních zaměstnanců o pokrytectví.

9.5.2019

Barmští novináři konečně na svobodě

Ve vězení strávili přes 500 dní. Teď jsou oba novináři agentury Reuters opět na svobodě.

2.12.2019

Muhammad Ismail je na svobodě!

Profesor Muhammad Ismail, kterému za otevřenou kritiku státních ozbrojených složek hrozilo až sedm let vězení, byl propuštěn na kauci.

19.11.2019

Ministr zahraničí Tomáš Petříček k současné situaci v Hongkongu

"Šokující násilí v Hongkongu nic nevyřeší! Je nutné chránit základní svobody, včetně svobody shromažďování, ale také zajistit dodržování práva. Násilí by nemělo projít beztrestně ani policistům či vojákům, ani demonstrujícím. S protestujícími je třeba mluvit a přitom respektovat hongkongskou ústavu včetně autonomie - to by měli vědět i v Pekingu."

29.7.2019

USA: Zadržování dětí na útěku v hrozných podmínkách

Spojené státy nesmyslně zadržují tisíce dětí na útěku v zařízení Homestead na Floridě. Politika vedené vládou USA místo ochrany dětí, volí spíše jejich bezdůvodné trestání.