Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

Po prvním známém případě střílení na evropských hranicích, apeluje Amnesty na bulharského ministra vnitra, aby zajistil, že vyšetřování případu smrti afghánského žadatele o azyl na bulharsko-turecké hranici, které se odehrálo 15. října v noci, bude vedeno nezávisle, důkladně a efektivně a výsledky budou zveřejněny. Amnesty International také vyzývá bulharské úřady, aby zajistily, že všichni svědci střelby budou vyslechnuti a budou mít možnost popsat události beze strachu z pronásledování, zastrašování či hrozeb.

Podle rozsáhlých zpráv ve sdělovacích prostředcích byla v noci 15. října okolo 22h zadržena skupina asi 50 lidí (zřejmě Afghánců) bulharskou pohraniční policií poblíž jihovýchodního města Sredets asi 30km od bulharsko-turecké hranice. Podle prohlášení vydaných bulharskými úřady 16. října, kladla prý skupina uprchlíků během zatýkání odpor, proto byl jedním ze strážníků do vzduchu vystřelen varovný výstřel, který se odrazil a smrtelně zranil jednoho z mužů, který při převozu do nemocnice zemřel.

Dle zpráv ve sdělovacích prostředcích, zahájilo místní zastupitelství města Burgas vyšetřování případu. Amnesty International vítá tento vývoj a apeluje na bulharské úřady, aby důkladně vyšetřily, zda jednala pohraniční policie v souladu s bulharskými zákony a mezinárodními lidskoprávními standardy závaznými pro Bulharsko a zda použití síly bylo adekvátní a přiměřené vzhledem k okolnostem celého incidentu.

Amnesty International připomíná bulharským úřadům, že dle mezinárodních lidskoprávních zákonů a standardů, které mají chránit právo na život a na tělesnou a duševní integritu, mají donucovací orgány povinnost vyhnout se a minimalizovat použití síly a vždy by měly dodržet kritéria přiměřenosti a nezbytnosti.

Bulharské orgány musí také zajistit, aby každé zraněné osobě byla poskytnuta pomoc a lékařská péče, a to co nejdříve je to možné. Vlády musí zajistit efektivní vyšetřovací postupy jakékoli události, kdy je někdo zraněn v důsledku použití síly ze strany policie a musí také zajistit, aby svévolné použití síly či její zneužití policií bylo potrestáno jako trestný čin.

Zbytek skupiny byl zadržen a je držen v detenčním centru Elhovo. Amnesty International apeluje na bulharské orgány, aby zajistily, přístup těchto lidí k azylovému řízení a adekvátní přijetí. V minulosti byly totiž zdokumentovány případy, kdy byli žadatelé o azyl převezeni z pohraniční policejní vazby do detenčního zařízení, kde jim byl přístup k pomoci a azylovému řízení omezen.

Pozadí případu

V roce 2015 byl zaznamenán významný nárůst uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, kteří vstupují do Evropy přes hranici s Tureckem (okolo 21 000 lidí). Počet nově příchozích se naopak snížil v roce 2014 na přibližně 3000 osob (ve srovnání s rokem 2013, kdy to bylo 11 000 osob) v důsledku dokončení 33 kilometrového plotu na hranici s Tureckem a rozmístění rozsáhlého pozorovacího systému, který zahrnuje senzory, termální kamery a hlídky pohraniční policie.

Mezinárodní i národní organizace, mezi nimiž je i Amnesty International, zdokumentovaly obvinění z násilných vytlačování uprchlíků a migrantů bulharskou policií za hranici s Tureckem. V březnu zemřeli dva jezídi na podchlazení na turecké hranici poté, co prý byli násilně vytlačeni za hranici a biti bulharskou policií. Interní vyšetřování, které bylo v případě zahájeno, bylo zastaveno, jelikož bulharské orgány nebyly schopny určit místo, kde k incidentu došlo. Žádné další vyšetřování neprobíhá a bulharské orgány tato obvinění vždy popřely.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

1.8.2017

Amnesty na Prague Pride přivede živé knížky a vzdá hold obráncům LGBT práv

V pátek 11. srpna živá knihovna s menšinami na Střeláku. V sobotním průvodu nás nepřehlédnete!

1.3.2017

Srbská vláda slíbila řešit stav migrantů na ulici!

Uzavíráme urgentní akci týkající se přijímacích podmínek migrantů a žadatelů o azyl, která byla zacílena na srbské úřady.

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.