Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Úspěch

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?

Propuštění kubánského umělce vytvářejícího graffiti, musí předznamenat obrat v přístupu ke svobodě projevu v zemi, prohlásilo Amnesty International. Umělec byl téměř před rokem uvězněn poté, co nakreslil „Raúla“ a „Fidela“ na záda dvou prasat.

Danilo Maldonado Machado – známý jako „El Sexto“ – byl propuštěn bez jakéhokoli předchozího upozornění z věznice Valle Grande nacházející se na předměstí Havany.

"Danilovo propuštění je skvělá novinka, ale neměl být ani nikdy zavřen. Svobodné vyjádření názoru není zločin," uvedla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro americký kontinent. „Na Kubě jsou lidé běžně štváni, zatýkáni a v důsledku zfalšovaných obvinění vězněni za projevování svého přesvědčení. Věci se musí rychle změnit, pokud to Kuba myslí s respektováním lidských práv, včetně práv opozice, skutečně vážně.“

Danilo byl zatčen státní bezpečností (Seguridad del Estado) v Havaně, během jízdy taxíkem, 25. prosince 2014. Příslušníci otevřeli kufr auta a nalezli dvě prasata s vyobrazením „Raula“ a „Fidela“ na zádech. Danilo byl obviněn ze „znevažování vůdců Revoluce“. Nikdy však nebyl postaven před soud. Autor měl v plánu vystavit prasata na Štědrý den na umělecké přehlídce.

Amnesty International považovala Danila za „vězně svědomí“ zadržovaného pouze za nenásilné využití svého práva svobody projevu.

11.7.2016

Aktuálně.cz o Amnesty aplikaci pro Rio

8.7.2016

ČT o zadržených čínských právnících

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.