Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Úspěch

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?

Propuštění kubánského umělce vytvářejícího graffiti, musí předznamenat obrat v přístupu ke svobodě projevu v zemi, prohlásilo Amnesty International. Umělec byl téměř před rokem uvězněn poté, co nakreslil „Raúla“ a „Fidela“ na záda dvou prasat.

Danilo Maldonado Machado – známý jako „El Sexto“ – byl propuštěn bez jakéhokoli předchozího upozornění z věznice Valle Grande nacházející se na předměstí Havany.

"Danilovo propuštění je skvělá novinka, ale neměl být ani nikdy zavřen. Svobodné vyjádření názoru není zločin," uvedla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro americký kontinent. „Na Kubě jsou lidé běžně štváni, zatýkáni a v důsledku zfalšovaných obvinění vězněni za projevování svého přesvědčení. Věci se musí rychle změnit, pokud to Kuba myslí s respektováním lidských práv, včetně práv opozice, skutečně vážně.“

Danilo byl zatčen státní bezpečností (Seguridad del Estado) v Havaně, během jízdy taxíkem, 25. prosince 2014. Příslušníci otevřeli kufr auta a nalezli dvě prasata s vyobrazením „Raula“ a „Fidela“ na zádech. Danilo byl obviněn ze „znevažování vůdců Revoluce“. Nikdy však nebyl postaven před soud. Autor měl v plánu vystavit prasata na Štědrý den na umělecké přehlídce.

Amnesty International považovala Danila za „vězně svědomí“ zadržovaného pouze za nenásilné využití svého práva svobody projevu.

17.4.2019

Egypt: Parlament schválením změn v ústavě ukázal naprostou lhostejnost k lidským právům

Už tak kritická lidskoprávní situace v Egyptě se může ještě zhoršit. Ohroženi jsou aktivisti, odpůrci režimu i běžní občané Egypta. Návrh teď projde referendem.

Skutečný test Evropy v Číně: Lidská práva

Evropa nemůže na nadcházejícím summitu mlčet o špatném zacházení s muslimskými menšinami, říká Katharine Derderianová z Amnesty. Organizace apeluje spolu s dalšími na lídry s jasnými požadavky.

5.4.2019

Aktuálně. cz: Saúdové zadrželi další lidskoprávní aktivisty

5.4.2019

Saúdské úřady propustily tři z jedenácti zadržených aktivistek

Všechny tři ženy (Iman al-Nafjan, Aziza al-Yousef, Ruqayyaa al-Mhareb) byly propuštěny ve středu po soudním slyšení, které se konalo s vyloučením veřejnosti.