Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Úspěch

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?

Propuštění kubánského umělce vytvářejícího graffiti, musí předznamenat obrat v přístupu ke svobodě projevu v zemi, prohlásilo Amnesty International. Umělec byl téměř před rokem uvězněn poté, co nakreslil „Raúla“ a „Fidela“ na záda dvou prasat.

Danilo Maldonado Machado – známý jako „El Sexto“ – byl propuštěn bez jakéhokoli předchozího upozornění z věznice Valle Grande nacházející se na předměstí Havany.

"Danilovo propuštění je skvělá novinka, ale neměl být ani nikdy zavřen. Svobodné vyjádření názoru není zločin," uvedla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro americký kontinent. „Na Kubě jsou lidé běžně štváni, zatýkáni a v důsledku zfalšovaných obvinění vězněni za projevování svého přesvědčení. Věci se musí rychle změnit, pokud to Kuba myslí s respektováním lidských práv, včetně práv opozice, skutečně vážně.“

Danilo byl zatčen státní bezpečností (Seguridad del Estado) v Havaně, během jízdy taxíkem, 25. prosince 2014. Příslušníci otevřeli kufr auta a nalezli dvě prasata s vyobrazením „Raula“ a „Fidela“ na zádech. Danilo byl obviněn ze „znevažování vůdců Revoluce“. Nikdy však nebyl postaven před soud. Autor měl v plánu vystavit prasata na Štědrý den na umělecké přehlídce.

Amnesty International považovala Danila za „vězně svědomí“ zadržovaného pouze za nenásilné využití svého práva svobody projevu.

7.2.2019

Lidovky.cz: Izrael omezuje vstup neziskovek do země kvůli Palestině

31.1.2019

Zákonodárci Spojených států nominovali vězněného ujgurského akademika Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru

13 zákonodárců z obou politických stran Spojených států nominovalo ujgurského akademika a bloggera Ilhama Tohtiho na Nobelovu cenu míru, argumentovali především jeho snahou o mírový rozhovor mezi etniky, konkrétně mezi Ujgury a čínskými Chany.

29.1.2019

ČT: Asia Bibiová definitivně volná!

27.1.2019

Taši Wangčuk je už tři roky nespravedlivě ve vězení

Tři roky už sedí nespravedlivě ve vězení Taši Wangčuk. A zločin? Veřejně hájil právo Tibeťanů učit se tibetštinu.