Kuba nečekaně propustila z vězení kritika režimu

Úspěch

Znamená tento krok obrat v postoji státu vůči disentu?

Propuštění kubánského umělce vytvářejícího graffiti, musí předznamenat obrat v přístupu ke svobodě projevu v zemi, prohlásilo Amnesty International. Umělec byl téměř před rokem uvězněn poté, co nakreslil „Raúla“ a „Fidela“ na záda dvou prasat.

Danilo Maldonado Machado – známý jako „El Sexto“ – byl propuštěn bez jakéhokoli předchozího upozornění z věznice Valle Grande nacházející se na předměstí Havany.

"Danilovo propuštění je skvělá novinka, ale neměl být ani nikdy zavřen. Svobodné vyjádření názoru není zločin," uvedla Erika Guevara-Rosasová, ředitelka Amnesty International pro americký kontinent. „Na Kubě jsou lidé běžně štváni, zatýkáni a v důsledku zfalšovaných obvinění vězněni za projevování svého přesvědčení. Věci se musí rychle změnit, pokud to Kuba myslí s respektováním lidských práv, včetně práv opozice, skutečně vážně.“

Danilo byl zatčen státní bezpečností (Seguridad del Estado) v Havaně, během jízdy taxíkem, 25. prosince 2014. Příslušníci otevřeli kufr auta a nalezli dvě prasata s vyobrazením „Raula“ a „Fidela“ na zádech. Danilo byl obviněn ze „znevažování vůdců Revoluce“. Nikdy však nebyl postaven před soud. Autor měl v plánu vystavit prasata na Štědrý den na umělecké přehlídce.

Amnesty International považovala Danila za „vězně svědomí“ zadržovaného pouze za nenásilné využití svého práva svobody projevu.

1.4.2017

Petr Jašek děkuje Amnesty!

Petr Jašek byl dne 26. 2. propuštěn. Děkujeme všem za podporu! Stále však požadujeme propuštění Hassana A. Kodiho a Abdulmona Abdumawla.

1.2.2017

Je to opravdu hlavně o Trumpovi?

1.2.2017

Spojené státy americké: Boj proti uprchlíkům

Generální tajemník Amnesty ke krokům Donalda Trumpa.

Reflex: Američané při protestech proti Trumpově politice vzpomínají i na Havla