Naděje na propuštění

Dne 8. října 2015 zasedal Tambovský krajský soud, aby projednal požadavky Jevgenije Vitiška.

V těchto požadavcích se Vitiško odvolává proti rozhodnutí okresního soudu, který zamítl jeho předčasné propuštění a také žádost o amnestii. Krajský soud jeho odvolání podpořil a případ vrátil k přezkoumání okresnímu soudu. Je zde velká naděje, že by mu mohl trest snížit. Proti tomu je ovšem žalobce, který trvá na tom, že případ musí být předán zpět okresnímu soudu.

Na základě kladného posudku od vedení trestanecké kolonie, podal Vitiško dne 15. října 2015 další žádost o propuštění. Jeho kolega se nechal slyšet, že tento posudek byl nejspíše hlavním důvodem, proč se Vitiško odhodlal žádost znovu podat. Celá tato situace naznačuje tomu, že by mohl být propuštěn ještě před 20. listopadem. Žádné konečné datum ale ještě nebylo stanoveno. Mezinárodní apel, by v této fázi případu mohl být velmi užitečný.

Našim Moskevským kolegům se podařilo s Vitiškem nedávno spojit, když volal do jejich kanceláře a děkoval všem za jeho podporu. Obzvláště zmínil obdržené dopisy od pobočky Amnesty International v New Jersey. Jelikož studuje angličtinu, tak z vězení odpovídal na dopisy z UK a USA, nikdy mu ale nepřišla odpověď. Domnívá se, že je vedení trestanecké kolonie neodesílalo. Také nám sdělil, že vedení hrozilo, že si najme překladatele pro jeho zahraniční korespondenci a Vitiško ho bude muset zaplatit. Toto se ale, podle jeho názoru, nejspíše nestane.

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!