Dva předáci původních obyvatel v Mexiku propuštěni

Úspěch

Dva vůdci původního kmene Yaqui, Mario Luna a Fernando Jiménez, se dostali po roce na svobodu. Soud uznal, že neexistuje dostatek důkazů pro jejich další zadržování.
Vůdci kmene, který žije ve státě Sonora, byli zatčeni v září 2014 kvůli tomu, že v roce 2013 měli ukrást auto a unést jednoho z členů komunity, který je nakloněn vládě. Jejich právní zástupci od začátku argumentovali tím, že důkazy jsou zmanipulované nebo úplně vymyšlené. Podle zástupců nevládních organizací, mezi jinými i Amnesty International, je obvinění politickou mstou za to, že se tito dva muži angažovali v kampani za právo původních obyvatel konzultovat stavbu akvaduktu, který ohrozil jejich přístup k pitné vodě.
Mario Luna pro Amnesty uvedl: "Děkuji všem za vaše úsilí. Udělali jste toho pro náš kmen tolik a já se nikdy necítil osamocen. Cítil jsem podporu tolika lidí." Amnesty International nadále bude sledovat situaci kolem komunity Yaqui v mexické Sonoře.

Původní zdroj: Dva předáci mexického kmene byli po roce propuštěni na svobodu. Jejich věznění bylo zřejmě součásti politického boje.

1.12.2016

Rosmit propuštěn bez podmínky

14.12.2016

Sýrie: Civilisté ve východním Aleppu se bojí odvetných útoků

Syrské vládní síly, které v nedávných dnech obsadily části východního Aleppa, musí zajistit, aby se lidé, kteří zde žijí, mohli volně pohybovat a byli ochráněni před odvetnými útoky včetně zadržení, mučení, násilného zmizené nebo pronásledování, řekla Amnesty International.

16.11.2016

Globální nečinnost umožňuje brutální destrukci Aleppa

Zhroucení syrského příměří, v posledních dnech přineslo zuřivou eskalaci bombardování Aleppa. Podle syrské nezávislé lidskoprávní skupiny Violations Dokumentation Center, nejméně 173 civilistů bylo zabito, převážně ve městě a guvernorátu Aleppo.

19.5.2016

Atena Faraghadaniová propuštěna!

Atena Farghadaniová, umělkyně a aktivistka, byla 3. května 2016 propuštěna z vězení Evin.