Dva předáci původních obyvatel v Mexiku propuštěni

Úspěch

Dva vůdci původního kmene Yaqui, Mario Luna a Fernando Jiménez, se dostali po roce na svobodu. Soud uznal, že neexistuje dostatek důkazů pro jejich další zadržování.
Vůdci kmene, který žije ve státě Sonora, byli zatčeni v září 2014 kvůli tomu, že v roce 2013 měli ukrást auto a unést jednoho z členů komunity, který je nakloněn vládě. Jejich právní zástupci od začátku argumentovali tím, že důkazy jsou zmanipulované nebo úplně vymyšlené. Podle zástupců nevládních organizací, mezi jinými i Amnesty International, je obvinění politickou mstou za to, že se tito dva muži angažovali v kampani za právo původních obyvatel konzultovat stavbu akvaduktu, který ohrozil jejich přístup k pitné vodě.
Mario Luna pro Amnesty uvedl: "Děkuji všem za vaše úsilí. Udělali jste toho pro náš kmen tolik a já se nikdy necítil osamocen. Cítil jsem podporu tolika lidí." Amnesty International nadále bude sledovat situaci kolem komunity Yaqui v mexické Sonoře.

Původní zdroj: Dva předáci mexického kmene byli po roce propuštěni na svobodu. Jejich věznění bylo zřejmě součásti politického boje.

20.5.2020

OSN vyzývá TripAdvisor k odpovědnosti

OSN vyzývá přes 100 společností zapojených do obchodních aktivit v nelegálních izraelských osadách k dodržování mezinárodních závazků.