Dva předáci původních obyvatel v Mexiku propuštěni

Úspěch

Dva vůdci původního kmene Yaqui, Mario Luna a Fernando Jiménez, se dostali po roce na svobodu. Soud uznal, že neexistuje dostatek důkazů pro jejich další zadržování.
Vůdci kmene, který žije ve státě Sonora, byli zatčeni v září 2014 kvůli tomu, že v roce 2013 měli ukrást auto a unést jednoho z členů komunity, který je nakloněn vládě. Jejich právní zástupci od začátku argumentovali tím, že důkazy jsou zmanipulované nebo úplně vymyšlené. Podle zástupců nevládních organizací, mezi jinými i Amnesty International, je obvinění politickou mstou za to, že se tito dva muži angažovali v kampani za právo původních obyvatel konzultovat stavbu akvaduktu, který ohrozil jejich přístup k pitné vodě.
Mario Luna pro Amnesty uvedl: "Děkuji všem za vaše úsilí. Udělali jste toho pro náš kmen tolik a já se nikdy necítil osamocen. Cítil jsem podporu tolika lidí." Amnesty International nadále bude sledovat situaci kolem komunity Yaqui v mexické Sonoře.

Původní zdroj: Dva předáci mexického kmene byli po roce propuštěni na svobodu. Jejich věznění bylo zřejmě součásti politického boje.

14.2.2019

Krym: YouTube by se neměl podvolit nezákonným požadavkům Ruska

V reakci na zprávy, že ruský mediální regulátor Roskomnadzor nařídil, aby platforma pro hosting videí YouTube odstranila video o vězni svědomí a krymském obránci lidských práv Emir-Useinu Kukuovi , ředitelka Amnesty International Ukrajina Oksana Pokalčuková uvedla:

8.6.2018

Prohlášení Amnesty International k situaci kolem uzavírání ubytoven v Ústí nad Labem

16.5.2018

Rok a půl po rozpuštění tábora v Calais je situace nadále kritická

Zákrok francouzské policie, kterým byla zlikvidována “džungle” v Calais, nic nevyřešil. Uprchlíci se rozprchli po celé Francii a část z nich se nyní vrací zpět na místo. Podmínky jsou však kritické a není zde dostatek přístřešků. Hlavními obětmi jsou děti, které se britská vláda zdráhá přijmout.

9.7.2018

Češi mají další možnost, jak pomoci uprchlíkům