Rusko propustí ekologa Vitiška

10. listopadu bylo rozhodnuto o propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška z vězení.

Podle informací od spolupracovníků Jevgenina Vitiška, orgány trestanecké kolonie slíbily, že Jevgenina Vitiška propustí 21. listopadu, tedy když vstoupí rozhodnutí soudu v platnost. Je tam ještě riziko, že žaloba podá odvolání, ale doufáme, že se to nestane.

Nicméně, musíme si ujasnit, že to je jen první krok na cestě ke spravedlnosti. I přes to, že soud rozhodl, že Jevgenina Vitiška propustí, nebyl zcela zproštěn viny a stále budou existovat, až do konce jeho trestu, určitá omezení na jeho práva a svobodu.

Jeho právník řekl Amnesty International, že situace Jevgenina Vitiška, o propuštění, bude podobná jako jeho zatčení v únoru. Jednou za měsíc se bude muset registrovat u probační služby a setkat se se svým probačním úředníkem, aby dokázal, že neuprchl. Bude čelit ještě dalším omezením, kdy bude muset žádat o povolení svého probačního úředníka o dovolenou či změně místa svého bydliště.

Teoreticky je schopen pokračovat ve svém aktivismu, ale je ve velmi zranitelné pozici. Pokud se úřady stanou „nespokojenými“ ohledně Jevgeninova aktivismu, mělo by být pro ně velmi jednoduché najít nějakou záminku k obvinění Jevgenina Vitiška i s nějakým menším přestupkem. To může pak vést k tomu, že bude poslán zpět do trestanecké kolonie a odpyká si tu zbytek trestu.

Je zde šance, že Jevgen Vitiško a jeho spoluobžalovaný Suren Gazaryan, by mohl být zcela osvobozen, a to Nejvyšším soudem. 9. listopadu, Ekologická hlídka severního Kavkazu vydala tiskovou zprávu informující, že nová odvolání proti trestu byla přijata ruským Nejvyšším soudem. Datum slyšení nebylo dosud stanoveno.

Brzy budeme tento případ přezkoumávat, ale do té doby vy můžete napsat do kanceláře generálního prokurátora:

Vítám rozhodnutí městského soudu v Kirsanově ke snížení trestu proti Jevgeninovi Vitiškovi a další jeho propuštění;

Zmiňuji, že Jevgen Vitiško byl odsouzen v souvislosti s jeho zákonnou činností na ochranu životního prostředí v politicky motivovaném a nespravedlivém soudím procesu;

Vyzývám generálního prokurátora k podpoře postavení týmu obhájců Jevgenina Vitiška a žádám, aby tříletý trest proti Jevgeninu Vitiškovi a Surenu Gazaryanovi, byl zrušen.

Velice Vám děkuji za vaši práci na případu Jevgenina Vitiška!

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.

9.11.2016

Rusko: nová obvinění z mučení vězně svědomí Ildara Dadina jsou šokující, musí být prozkoumána

Amnesty International (AI) žádá okamžité prošetření vážných obvinění z mučení a týrání, která vznesl vězen svědomí Ildar Dadin v dopise uveřejněném v ruském online periodiku Meduza dne 8. listopadu 2016. Dadin, který je vězněný pro svoje nenásilné aktivity a protesty v rámci nepovolených demonstrací, by měl být podle AI okamžitě propuštěn.

1.3.2017

„Dopisy vězně ven nedostanou…“ Ruský aktivista si myslí opak.

Jevgenij Vitiško, ruský aktivista v oblasti ochrany životního prostředí, se po roce na svobodě zamýšlí nejen nad významem dopisů na podporu vězněných.

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.