Smrt afghánského migranta na bulharských hranicích

Bulharsko musí zajistit nezávislé a nestranné vyšetření smrti afghánského žadatele o azyl zastřeleného na bulharsko-turecké hranici.

ILUSTRAČNÍ FOTO

Po prvním známém případě střílení na evropských hranicích, apeluje Amnesty na bulharského ministra vnitra, aby zajistil, že vyšetřování případu smrti afghánského žadatele o azyl na bulharsko-turecké hranici, které se odehrálo 15. října v noci, bude vedeno nezávisle, důkladně a efektivně a výsledky budou zveřejněny. Amnesty International také vyzývá bulharské úřady, aby zajistily, že všichni svědci střelby budou vyslechnuti a budou mít možnost popsat události beze strachu z pronásledování, zastrašování či hrozeb.

Podle rozsáhlých zpráv ve sdělovacích prostředcích byla v noci 15. října okolo 22h zadržena skupina asi 50 lidí (zřejmě Afghánců) bulharskou pohraniční policií poblíž jihovýchodního města Sredets asi 30km od bulharsko-turecké hranice. Podle prohlášení vydaných bulharskými úřady 16. října, kladla prý skupina uprchlíků během zatýkání odpor, proto byl jedním ze strážníků do vzduchu vystřelen varovný výstřel, který se odrazil a smrtelně zranil jednoho z mužů, který při převozu do nemocnice zemřel.

Dle zpráv ve sdělovacích prostředcích, zahájilo místní zastupitelství města Burgas vyšetřování případu. Amnesty International vítá tento vývoj a apeluje na bulharské úřady, aby důkladně vyšetřily, zda jednala pohraniční policie v souladu s bulharskými zákony a mezinárodními lidskoprávními standardy závaznými pro Bulharsko a zda použití síly bylo adekvátní a přiměřené vzhledem k okolnostem celého incidentu.

Amnesty International připomíná bulharským úřadům, že dle mezinárodních lidskoprávních zákonů a standardů, které mají chránit právo na život a na tělesnou a duševní integritu, mají donucovací orgány povinnost vyhnout se a minimalizovat použití síly a vždy by měly dodržet kritéria přiměřenosti a nezbytnosti.

Bulharské orgány musí také zajistit, aby každé zraněné osobě byla poskytnuta pomoc a lékařská péče, a to co nejdříve je to možné. Vlády musí zajistit efektivní vyšetřovací postupy jakékoli události, kdy je někdo zraněn v důsledku použití síly ze strany policie a musí také zajistit, aby svévolné použití síly či její zneužití policií bylo potrestáno jako trestný čin.

Zbytek skupiny byl zadržen a je držen v detenčním centru Elhovo. Amnesty International apeluje na bulharské orgány, aby zajistily, přístup těchto lidí k azylovému řízení a adekvátní přijetí. V minulosti byly totiž zdokumentovány případy, kdy byli žadatelé o azyl převezeni z pohraniční policejní vazby do detenčního zařízení, kde jim byl přístup k pomoci a azylovému řízení omezen.

Pozadí případu

V roce 2015 byl zaznamenán významný nárůst uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů, kteří vstupují do Evropy přes hranici s Tureckem (okolo 21 000 lidí). Počet nově příchozích se naopak snížil v roce 2014 na přibližně 3000 osob (ve srovnání s rokem 2013, kdy to bylo 11 000 osob) v důsledku dokončení 33 kilometrového plotu na hranici s Tureckem a rozmístění rozsáhlého pozorovacího systému, který zahrnuje senzory, termální kamery a hlídky pohraniční policie.

Mezinárodní i národní organizace, mezi nimiž je i Amnesty International, zdokumentovaly obvinění z násilných vytlačování uprchlíků a migrantů bulharskou policií za hranici s Tureckem. V březnu zemřeli dva jezídi na podchlazení na turecké hranici poté, co prý byli násilně vytlačeni za hranici a biti bulharskou policií. Interní vyšetřování, které bylo v případě zahájeno, bylo zastaveno, jelikož bulharské orgány nebyly schopny určit místo, kde k incidentu došlo. Žádné další vyšetřování neprobíhá a bulharské orgány tato obvinění vždy popřely.

9.5.2018

Evropský systém uprchlických kvót skončil. Nahradí ho Dublin IV?

Relokační mechanismus skončil, ale počet uprchlíků putujících do Evropy se má během letních měsíců opět zvýšit. Navzdory politickým slibům je nový evropský azylový systém, tzv. Dublin IV, na mrtvém bodě. Kvůli nedodržení uprchlických kvót navíc čeká Českou republiku soudní spor s Evropskou komisí, který může vyústit v udělení značné pokuty.

3.5.2018

MigračníMýty à la online chat mají nabídnout lidem argumenty a fakta

Amnesty International Česká republika startuje zítra, 3. května, novou kampaň na podporu práv uprchlíků. Jmenuje se MigračníMýty a je parafrází na oblíbenou chatovou aplikaci WhatsApp.

26.4.2018

Amnesty International vás zve na výstavu "I WELCOME" v pražském DOXu!

Projekt I WELCOME vznikl z iniciativy organizace Art for Amnesty. Ve světové premiéře ho představuje Centrum současného umění DOX ve spolupráci s Amnesty International Česká Republika a Českým rozhlasem Vltava.

24.4.2018

Konference o budoucnosti Sýrie: Lídři nesmí připustit předčasné návraty uprchlíků

V úterý a středu 24. a 25. dubna probíhá v Bruselu velká konference o podpoře Sýrie a okolního regionu.