Skvělá zpráva: Š' Tchao byl předčasně propuštěn z vězení!

15 měsíců před vypršením trestu byl z vězení propuštěn čínský disident a novinář Š' Tchao. Novinář si odpykával desetiletý trest vězení kvůli e-mailu, který odeslal do zahraničí. Popsal v něm instrukce čínské vlády, jakým způsobem smějí novináři psát o zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Čínské úřady ho za to obvinily z „vyzrazení státního tajemství“. Š' Tchao poslal zprávu do USA prostřednictvím společnosti Yahoo. Ta připustila, že čínským úřadům poskytla informace o držiteli účtu. Soudní proces se konal za “zavřenými dveřmi” a trval jenom dvě hodiny. Disident byl ve vězení pod přísným dohledem a každá návštěva rodiny vyžadovala zvláštní souhlas ředitele věznice. Ve vězení čelil řadě nejrůznějších omezení. Jeho osud česká Amnesty sledovala od roku 2011, kdy se stal jednou z tváří kampaně za nespravedlivě vězněné “3 minuty stačí”. Děkujeme všem, kteří s námi čínského disidenta podpořili.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.