Skvělá zpráva: Š' Tchao byl předčasně propuštěn z vězení!

15 měsíců před vypršením trestu byl z vězení propuštěn čínský disident a novinář Š' Tchao. Novinář si odpykával desetiletý trest vězení kvůli e-mailu, který odeslal do zahraničí. Popsal v něm instrukce čínské vlády, jakým způsobem smějí novináři psát o zásahu na náměstí Nebeského klidu z roku 1989. Čínské úřady ho za to obvinily z „vyzrazení státního tajemství“. Š' Tchao poslal zprávu do USA prostřednictvím společnosti Yahoo. Ta připustila, že čínským úřadům poskytla informace o držiteli účtu. Soudní proces se konal za “zavřenými dveřmi” a trval jenom dvě hodiny. Disident byl ve vězení pod přísným dohledem a každá návštěva rodiny vyžadovala zvláštní souhlas ředitele věznice. Ve vězení čelil řadě nejrůznějších omezení. Jeho osud česká Amnesty sledovala od roku 2011, kdy se stal jednou z tváří kampaně za nespravedlivě vězněné “3 minuty stačí”. Děkujeme všem, kteří s námi čínského disidenta podpořili.

24.5.2017

Kamerun: Úřady zrušily tiskovou konferenci Amnesty International

Tisková konference měla za cíl apelovat na kamerunského prezidenta, aby propustil tři studenty uvězněné za sdílení vtipu o skupině Boko Haram. Více než 300 000 lidí volá po jejich osvobození.

16.5.2017

Obránci lidských práv v ohrožení

Amnesty International startuje novou celosvětovou kampaň BRAVE (Odvážní), která má vést k zastavení útoků na obránce lidských práv.

3.5.2017

ČRo Plus: Amnesty o hrozbách novinářům v Rusku (čas od 10:30)

25.4.2017

Keywan Karimi propuštěn!

Podle sdělení agentury HRANA (Human Rights Activists News Agency) byl íránský režisér Keywan Karimi propuštěn 19. dubna na svobodu.