Na svobodě nebyla ani den, zatkly ji i s rodinou přímo na letišti

Den po propuštění úřady na letišti v Chartúmu Súdánku opět zatkly. Zadržena byla společně s manželem a dětmi. Podle nejnovějších zpráv bylo zatčení pouze dočasné a celá rodina je údajně v bezpečí. Zatím ale nikdo neví, kde se rodina nachází. Neověřené informace o průběhu zásahu jsou znepokojující - rodinu včetně ročního Martina a novorozené Mayi přímo z letiště odvezlo asi 40 agentů Národní zpravodajské a bezpečností služby. Říká se jim "Agenti strachu," protože často ukrývají zatčené neznámo kde a tam je mučí. Zatčení "v zájmu národní bezpečnosti" přitom nemusí projednávat soud. Sledujte prosím s námi nadále tento případ, brzy Vás budeme informovat o vývoji a možnostech, jak Meriam pomoci. Pokud to bude možné, odcestují všichni v nejbližších dnech do USA. Situaci budeme dál pečlivě monitorovat. Amnesty International ČR bude zároveň i nadále naléhat na súdánské orgány, aby zrušily ustanovení, která kriminalizují činy odpadlictví od víry a cizoložství, a aby zavedly moratorium na popravy jako první krok na cestě ke zrušení trestu smrti v Súdánu.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

9.1.2019

ČT: Austrálie udělí azyl Saúdské Arabce, která prchá před rodinou kvůli islámu

11.1.2019

Johan Teterissa je volný

27.12.2017

Rafis Kašapov je na svobodě

Dne 27. prosince 2017 byl tatarský aktivista Rafis Kašapov propuštěn z vězení poté, co si odpykal tříletý trest. Ten si vysloužil za kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a vládu Ruské federace, zejména kvůli jejich současnému přístupu k Ukrajině.