Na svobodě nebyla ani den, zatkly ji i s rodinou přímo na letišti

Den po propuštění úřady na letišti v Chartúmu Súdánku opět zatkly. Zadržena byla společně s manželem a dětmi. Podle nejnovějších zpráv bylo zatčení pouze dočasné a celá rodina je údajně v bezpečí. Zatím ale nikdo neví, kde se rodina nachází. Neověřené informace o průběhu zásahu jsou znepokojující - rodinu včetně ročního Martina a novorozené Mayi přímo z letiště odvezlo asi 40 agentů Národní zpravodajské a bezpečností služby. Říká se jim "Agenti strachu," protože často ukrývají zatčené neznámo kde a tam je mučí. Zatčení "v zájmu národní bezpečnosti" přitom nemusí projednávat soud. Sledujte prosím s námi nadále tento případ, brzy Vás budeme informovat o vývoji a možnostech, jak Meriam pomoci. Pokud to bude možné, odcestují všichni v nejbližších dnech do USA. Situaci budeme dál pečlivě monitorovat. Amnesty International ČR bude zároveň i nadále naléhat na súdánské orgány, aby zrušily ustanovení, která kriminalizují činy odpadlictví od víry a cizoložství, a aby zavedly moratorium na popravy jako první krok na cestě ke zrušení trestu smrti v Súdánu.

8.8.2017

Ali Feruz zatím vydán nebude

2.2.2017

Petr Jašek odsouzen na 20 let!

Soud v Chartúmu odsoudil 29. ledna Petra Jaška ke 20 letům odnětí svobody.

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!