Běljackij o svém propuštění

Byl propuštěn z vězení v rámci zákona o amnestii v sobotu 21. června po tom, co si odseděl téměř tři roky ze svého původního trestu, který činil 4,5 let. Amnesty International má ale nadále obavy, že jeho propuštění nebylo bezpodmínečné a že se bude muset každý měsíc hlásit na oblastní policejní stanici v Minsku. Pokud spáchá tři administrativní přestupky, bude znovu odsouzen za porušování podmínek svého propuštění, což by pravděpodobně vedlo k dalšímu trestu ve vězení. Ales Běljackij sdělil Amnesty International, že jeho propuštění pro něj bylo zcela nečekané. Byl zrovna na cestě do práce, tak, jako obvykle, když mu vězeňská ostraha řekla, aby šel do vězeňské administrativní kanceláře. Tam mu bylo řečeno, že je okamžitě propuštěn v rámci vězeňské amnestie, která se uskutečnila v rámci 70. výročí Dne nezávislosti Běloruska 3. července. Posadili ho na vlak do Minsku, kde ho přivítala jeho žena a velký dav podporovatelů. Ales Běljackij řekl, že věří, že to byl vytrvalý domácí i mezinárodní tlak, který vedl k jeho propuštění o jeden rok a osm měsíců dříve, než bylo plánováno. Přátelům oznámil, že hodlá pokračovat ve své lidskoprávní práci jako dříve. Výzkumníkům Běloruska z Amnesty International řekl: "Chci poděkovat především za morální podporu. To, co dělalo opravdový rozdíl, byly dopisy, které jsem dostal od obyčejných lidí, a za tohle chci speciálně všem aktivistům moc poděkovat."

22.6.2020

Studenti stále ve vězení

Amnesty požaduje propuštění nespravedlivě uvězněných studentů

26.3.2020

Nasrín požaduje propuštění politických vězňů

Nasrín Sotudíová oznámila, že bude ve vězení držet protestní hladovku v rámci níž bude požadovat propuštění politických vězňů v Íránu.

30.4.2019

Filmaři z celého světa žádají propuštění myanmarského režiséra

Přes 450 filmařů z celého světa podepsalo otevřený dopis, v němž barmskou vládu vyzývá k okamžitému propuštění režiséra a dokumentaristy Min Tchin Ko Ko Ďiho z vězení.

10.6.2019

1 168 694 lidí po celém světě podepsaly petici za propuštění Nasrín Sotudíové z vězení.

Děkujeme za každý podpis!