Trest smrti ukamenováním už pro Sakíne neplatí. Íránka je volná!

Úspěch

Íránka Sakíne Aštíaníová, kterou úřady odsoudily k trestu smrti ukamenováním za údajnou nevěru a podíl na vraždě manžela, je na svobodě. Po osmi letech ji z vězení v Tabrízu propustili za dobré chování. Přestože svou vinu opakovaně popřela a soudci neměli k dispozici žádné usvědčující důkazy, uznali Sakíne vinnou na základě „úsudku soudce“, což je podle íránských zákonů možné. Sakíne navíc potrestali 99 ranami bičem. Mezinárodní vlna protestů ji od smrti ukamenováním uchránila, trest smrti jí ale stále hrozil. Aštíaníová, matka dvou dětí, pro média uvedla, že přiznání k cizoložství (prostřednictvím jejího vystoupení v televizi v srpnu 2010) na ní vynutili násilím. Amnesty International se o její propuštění zasazovala od roku 2010 a i díky snaze Amesty íránské úřady změnily trest smrti pro Sakíne na desetileté vězení.

10.10.2018

Vlády musí skoncovat s krutostí trestu smrti a podniknout kroky směřující k úplnému zrušení

10. říjen je od roku 2002 Světovým dnem boje proti trestu smrti.

3.10.2018

Týden.cz o popravě Kurdky za vraždu manžela

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.