Trest smrti ukamenováním už pro Sakíne neplatí. Íránka je volná!

Úspěch

Íránka Sakíne Aštíaníová, kterou úřady odsoudily k trestu smrti ukamenováním za údajnou nevěru a podíl na vraždě manžela, je na svobodě. Po osmi letech ji z vězení v Tabrízu propustili za dobré chování. Přestože svou vinu opakovaně popřela a soudci neměli k dispozici žádné usvědčující důkazy, uznali Sakíne vinnou na základě „úsudku soudce“, což je podle íránských zákonů možné. Sakíne navíc potrestali 99 ranami bičem. Mezinárodní vlna protestů ji od smrti ukamenováním uchránila, trest smrti jí ale stále hrozil. Aštíaníová, matka dvou dětí, pro média uvedla, že přiznání k cizoložství (prostřednictvím jejího vystoupení v televizi v srpnu 2010) na ní vynutili násilím. Amnesty International se o její propuštění zasazovala od roku 2010 a i díky snaze Amesty íránské úřady změnily trest smrti pro Sakíne na desetileté vězení.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

11.4.2017

ČT: Trest smrti ve světě podle Amnesty