Ales Běljackij je na svobodě!

Úspěch

Běloruský vězeň svědomí, za kterého Amnesty dlouhodobě bojovala, byl rok a půl před vypršením trestu propuštěn. V sanitce ho převezli 21. 6. na nádraží a odpoledne ho v Minsku vítali kolegové, kamarádi, pár politiků a novináři. Unavený, s oholenou hlavou a bez svého pověstného knírku skoro nebyl k poznání. Ve vězení strávil 3 roky, odsedět si měl 4,5. Nikdo nečekal, že ho propustí dřív. První věc, kterou řekl novinářům, byla, že je unavený. “Musím se dát nejdřív trochu do pořádku a hlavně osprchovat. Děkuji moc, ale nejdřív musím domů. Vždyť jsem tam nebyl tři roky.” Děkujeme všem, kteří Alese podpořili. Jde to jen s vámi. A funguje to!

8.8.2017

Ali Feruz zatím vydán nebude

24.3.2017

V Bělorusku opět přituhuje: aktivisté a nezávislí novináři v ohrožení

Nejméně 48 lidí bylo nedávno v Bělorusku zadrženo během protestů s názvem „Nejsme příživníci“. Protesty byly zaměřeny proti daním uvaleným na nezaměstnané, tzv. „příživníky“. Mezi zadrženými ve dnech 10. – 12. března 2017 byli organizátoři protestů a nezávislí novináři.

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!