Výzva Amnesty International ministru zahraničí ve věci dodávek zbraní do Iráku

Amnesty International se 5. září obrátila na českého ministra zahraničí a ministra obrany s apelem, aby česká vláda v současné době pečlivě zvážila vývoz vojenského materiálu Kurdské regionální vládě.

Kvůli korupci a nedostatečnému systému sledování dodávek docházelo v Iráku v minulosti často k tomu, že se zbraně dostaly do nepovolaných rukou. Nebude-li mít vláda záruky, že budou odstraněna závažná rizika spojená s porušováním lidských práv a mezinárodního humanitárního práva a zřejmé riziko odklonu materiálu nepovolaným koncovým uživatelům, neměla by ČR zbraně dodat. Tyto záruky by měly být v zájmu účinnosti co nejvíce konkrétní, transparentní a ověřitelné.

Zároveň Amnesty International požaduje konkrétní preventivní opatření, která zamezí možnosti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu do Iráku.

Celé znění výzvy naleznete v tomto tomto dokumentu.

14.8.2017

Amnesty International k senátorům: zastavte rizikovou novelu ústavního zákona o bezpečnosti

V úterý 15. srpna měl Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu projednávat kontroverzní novelu české ústavy.

30.5.2017

Irák: Americká armáda přiznává neúspěch při monitorování převozu zbraní v hodnotě více než 1 mld. dolarů

Podle zveřejněné kontroly Ministerstva obrany USA získané organizací Amnesty International na základě svobodného přístupu k informacím, americká armáda nezvládla mít pod dohledem převoz zbraní a jiného vojenského vybavení v hodnotě vice než 1 mld. dolarů do Iráku a Kuvajtu.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

31.5.2017

Rozhlas: Amnesty nesouhlasí s výroky prezidenta Zemana o vývozu zbraní