Výzva Amnesty International ministru zahraničí ve věci dodávek zbraní do Iráku

Amnesty International se 5. září obrátila na českého ministra zahraničí a ministra obrany s apelem, aby česká vláda v současné době pečlivě zvážila vývoz vojenského materiálu Kurdské regionální vládě.

Kvůli korupci a nedostatečnému systému sledování dodávek docházelo v Iráku v minulosti často k tomu, že se zbraně dostaly do nepovolaných rukou. Nebude-li mít vláda záruky, že budou odstraněna závažná rizika spojená s porušováním lidských práv a mezinárodního humanitárního práva a zřejmé riziko odklonu materiálu nepovolaným koncovým uživatelům, neměla by ČR zbraně dodat. Tyto záruky by měly být v zájmu účinnosti co nejvíce konkrétní, transparentní a ověřitelné.

Zároveň Amnesty International požaduje konkrétní preventivní opatření, která zamezí možnosti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu do Iráku.

Celé znění výzvy naleznete v tomto tomto dokumentu.

31.1.2019

Sýrie povolila evakuaci raněných

25.1.2019

Venezuela: Více než 10 lidí zabito při protestech

Krize vyhnala do ulic tisíce lidí, tvrdé represivní zásahy policie a armády přinesly už několika lidem smrt.

25.11.2018

Vývoz zbraní z Česka je pořád problematický

Zvyšuje se podíl exportu vojenského materiálu do zemí, kde hrozí jeho zneužití proti lidským právům.

16.11.2018

Gaza: Boj mezi Izraelem a palestinskými ozbrojenými skupinami eskaluje. Je nutné ochránit civilisty!

Obyvatelé zažili na začátku týdne největší boje ozbrojeného konfliktu od roku 2014.