Výzva Amnesty International ministru zahraničí ve věci dodávek zbraní do Iráku

Amnesty International se 5. září obrátila na českého ministra zahraničí a ministra obrany s apelem, aby česká vláda v současné době pečlivě zvážila vývoz vojenského materiálu Kurdské regionální vládě.

Kvůli korupci a nedostatečnému systému sledování dodávek docházelo v Iráku v minulosti často k tomu, že se zbraně dostaly do nepovolaných rukou. Nebude-li mít vláda záruky, že budou odstraněna závažná rizika spojená s porušováním lidských práv a mezinárodního humanitárního práva a zřejmé riziko odklonu materiálu nepovolaným koncovým uživatelům, neměla by ČR zbraně dodat. Tyto záruky by měly být v zájmu účinnosti co nejvíce konkrétní, transparentní a ověřitelné.

Zároveň Amnesty International požaduje konkrétní preventivní opatření, která zamezí možnosti zneužití českých zbraní a vojenského materiálu do Iráku.

Celé znění výzvy naleznete v tomto tomto dokumentu.

5.10.2018

Nobelova cena za mír: Odvážná práce Denise Mukwegeho a Nadi Muradové zdůrazňuje nutnost bojovat proti beztrestnosti za znásilňování ve válce

1.6.2018

IRÁK JAKO DOMOV PALESTINSKÝCH UPRCHLÍKŮ

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.