KUBA PROPOUŠTÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ

Ve dnech 7. a 8. ledna bylo propuštěno na svobodu 5 vězněných disidentů, které v roce 2013 Amnesty International označila za vězně svědomí. Tři jsou propuštěni podmínečně.

7. ledna byla z věznice Mar Verde v provincii Santiago na východě Kuby propuštěna dvojčata Vianco Vargas Martín a Django Vargas Martín. V téže provincii byl den poté, 8. ledna, propuštěn jejich starší bratr Alexeis Vargas Martín, a to z věznice Aguadores.

Tři muži byli od prosince 2012 zadrženi a v červnu 2014 odsouzeni ke 2,5 a 4 letům ve vězení, respektive ke 2,5 a 4 letům „veřejného pořádku“.

Z důvodu stanovených podmínek propuštění zůstávají propuštěni pouze podmínečně a musí se pravidelně hlásit místním úřadům. Nesmí také opustit svoji provincii. Všechny restrikce uvalené na tyto tři bratry však musí být odvolány, protože nebyli prvními v řadě zatčených.

Dne 8. ledna byli totiž zřejmě bez omezení propuštěni dva další vězni svědomí -  Iván Fernández Depestre a Emilio Planas Robert.

Iván Fernández Depestre byl od července 2013 zadržován ve věznici Guamajal ve městě Santa Clara a Emilio Planas Robert od září 2012 v provinční věznici v Gaunatánamu. Iván Fernández Depestre byl v srpnu 2013 odsouzen ke třem letům ve vězení kvůli „nebezpečnosti“. Se stejným obviněním byl odsouzen v říjnu 2012 i Emilio Planas Robert, a to ke 3,5 letům odnětí svobody.

Věří se, že propuštění 5 vězňů je jen první částí ze skupiny 50 politických vězňů majících být propuštěno díky nedávno oznámené dohodě mezi vládou Kuby a Spojených států za účelem „normalizace“ vzájemných vztahů.

Od 7. ledna hlásí kubánští aktivisté propuštění desítek vězněných disidentů.

10.9.2017

Zákon ve službách perzekuce

Úřady mnoha zemí na celém světě stále častěji zneužívají trestní, občanské i správní právní předpisy za účelem perzekuce obhájců lidských práv a pokoušejí se tak postavit jejich aktivity mimo rámec zákona a odradit je od pokračování v takových aktivitách.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.

27.8.2017

Cenzura a obránci lidských práv

Počítačová cenzura je v současné době globálním fenoménem, který se neomezuje pouze na blokování jednotlivých webových stránek. Během roku 2016 byli celkem v 55 státech lidé zatýkáni pouze za to, co řekli prostřednictvím internetu.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot