KUBA PROPOUŠTÍ VĚZNĚ SVĚDOMÍ

Ve dnech 7. a 8. ledna bylo propuštěno na svobodu 5 vězněných disidentů, které v roce 2013 Amnesty International označila za vězně svědomí. Tři jsou propuštěni podmínečně.

7. ledna byla z věznice Mar Verde v provincii Santiago na východě Kuby propuštěna dvojčata Vianco Vargas Martín a Django Vargas Martín. V téže provincii byl den poté, 8. ledna, propuštěn jejich starší bratr Alexeis Vargas Martín, a to z věznice Aguadores.

Tři muži byli od prosince 2012 zadrženi a v červnu 2014 odsouzeni ke 2,5 a 4 letům ve vězení, respektive ke 2,5 a 4 letům „veřejného pořádku“.

Z důvodu stanovených podmínek propuštění zůstávají propuštěni pouze podmínečně a musí se pravidelně hlásit místním úřadům. Nesmí také opustit svoji provincii. Všechny restrikce uvalené na tyto tři bratry však musí být odvolány, protože nebyli prvními v řadě zatčených.

Dne 8. ledna byli totiž zřejmě bez omezení propuštěni dva další vězni svědomí -  Iván Fernández Depestre a Emilio Planas Robert.

Iván Fernández Depestre byl od července 2013 zadržován ve věznici Guamajal ve městě Santa Clara a Emilio Planas Robert od září 2012 v provinční věznici v Gaunatánamu. Iván Fernández Depestre byl v srpnu 2013 odsouzen ke třem letům ve vězení kvůli „nebezpečnosti“. Se stejným obviněním byl odsouzen v říjnu 2012 i Emilio Planas Robert, a to ke 3,5 letům odnětí svobody.

Věří se, že propuštění 5 vězňů je jen první částí ze skupiny 50 politických vězňů majících být propuštěno díky nedávno oznámené dohodě mezi vládou Kuby a Spojených států za účelem „normalizace“ vzájemných vztahů.

Od 7. ledna hlásí kubánští aktivisté propuštění desítek vězněných disidentů.

7.12.2018

Týden.cz: Ruská policie vyšetřuje režiséra, který se zastal Sencova

7.12.2018

Slovensko by nemělo "vytahovat těžké zbraně" na pokojné aktivisty

Amnesty požaduje prošetření zadržení aktivistů Greenpeace.

3.12.2018

Napiš dopis, zachráníš život

Amnesty startuje další ročník největší lidskoprávní kampaně za nespravedlivě vězněné a perzekvované lidi MARATON PSANÍ DOPISŮ. Letošním tématem jsou statečné ženy – obránkyně lidských práv.

3.12.2018

Blesk.cz o Maratonu psaní dopisů