Skvělá zpráva - Tun Aung je na svobodě

Úspěch

Dr. Tun Aung, lékař a vůdce muslimské komunity, byl 19. ledna 2015 propuštěn z vězení. Byl uvězněn roku 2012 po pokusu utišit dav během nepokojů mezi buddhisty a etnickou skupinou Rohingů v Arakanském státu na západě Myanmaru a byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody na základě smyšlených obvinění.
Ruper Abbott, výzkumný ředitel Amnesty International pro oblast Jihovýchodní Asie a Pacifiku, pronesl: „Jedná se o velmi vítaný krok ze strany úřední moci a jsme velmi rádi, že Dr. Tun Aung je konečně na svobodě a opět se setká se svojí rodinou. Jeho propuštění je povzbuzením pro všechny, kdo za jeho svobodu bojovali.“
„Ovšem nikdy neměl být ani uvězněn. Obvinění vznesená proti němu byla neopodstatněná a soudní proces absurdní.“
„Existuje také riziko, že by Dr. Tun Aung mohl být znovu uvězněn, neboť se na svobodu dostal díky podmínce. Myanmarská vláda by však měla odstranit všechny na něj uvalené restrikce a umožnit mu pokojné uplatnění lidských práv beze strachu ze zatčení či kriminalizace.“
Navzdory úspěchu s propuštěním Dr. Tun Aunga pobývá v myanmarských věznicích desítky dalších vězňů svědomí, které by vláda měla okamžitě propustit.
Komunální násilí mezi Rohingy a buddhisty v Myanmaru vypuklo v létě roku 2012 a od té doby pokračuje sporadicky i nadále. I přes zprávy očitých svědků vypovídajících o zapojení státních bezpečnostních sil do nepokojů či o nezabránění násilí z jejich strany, nebyl nikdo dosud oficiálně předveden spravedlnosti.
Úřady by se měly zaměřit na porušování lidských práv, namísto věznění těch, kteří se nepokojům snaží bránit. V říjnu 2012 proto Amnesty International prohlásila Dr. Tun Aunga za vězně svědomí. V prosinci 2013 byl vybrán jako jeden z případů každoroční kampaně Amnesty International:  "Maraton psaní dopisů". Dle zprávy od Myanmarské národní komise pro lidská práva přiměly dopisy obdržené od Amnesty International komisi hlouběji přezkoumat jeho případ.

26.2.2017

Ildar Dadin propuštěn!

Skvělá zpráva! Nejvyšší soud zrušil rozsudek pro Ildara Dadina a rozhodl, že musí být propuštěn. K propuštění došlo v neděli 26. února a podle svých slov Ildar do poslední chvíle nevěděl o propuštění, protože nebyl předtím o rozsudku nijak informován. Po propuštění se setkal se svou ženou Anastasií, její sestrou, přáteli a novináři.

22.2.2017

Politika „démonizace“ rozděluje a přináší strach

Amnesty International vydala výroční zprávu Stav lidských práv ve světě v roce 2016.

Muhammad propuštěn!

Týden o výroční zprávě Amnesty