Skvělá zpráva - Tun Aung je na svobodě

Úspěch

Dr. Tun Aung, lékař a vůdce muslimské komunity, byl 19. ledna 2015 propuštěn z vězení. Byl uvězněn roku 2012 po pokusu utišit dav během nepokojů mezi buddhisty a etnickou skupinou Rohingů v Arakanském státu na západě Myanmaru a byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody na základě smyšlených obvinění.
Ruper Abbott, výzkumný ředitel Amnesty International pro oblast Jihovýchodní Asie a Pacifiku, pronesl: „Jedná se o velmi vítaný krok ze strany úřední moci a jsme velmi rádi, že Dr. Tun Aung je konečně na svobodě a opět se setká se svojí rodinou. Jeho propuštění je povzbuzením pro všechny, kdo za jeho svobodu bojovali.“
„Ovšem nikdy neměl být ani uvězněn. Obvinění vznesená proti němu byla neopodstatněná a soudní proces absurdní.“
„Existuje také riziko, že by Dr. Tun Aung mohl být znovu uvězněn, neboť se na svobodu dostal díky podmínce. Myanmarská vláda by však měla odstranit všechny na něj uvalené restrikce a umožnit mu pokojné uplatnění lidských práv beze strachu ze zatčení či kriminalizace.“
Navzdory úspěchu s propuštěním Dr. Tun Aunga pobývá v myanmarských věznicích desítky dalších vězňů svědomí, které by vláda měla okamžitě propustit.
Komunální násilí mezi Rohingy a buddhisty v Myanmaru vypuklo v létě roku 2012 a od té doby pokračuje sporadicky i nadále. I přes zprávy očitých svědků vypovídajících o zapojení státních bezpečnostních sil do nepokojů či o nezabránění násilí z jejich strany, nebyl nikdo dosud oficiálně předveden spravedlnosti.
Úřady by se měly zaměřit na porušování lidských práv, namísto věznění těch, kteří se nepokojům snaží bránit. V říjnu 2012 proto Amnesty International prohlásila Dr. Tun Aunga za vězně svědomí. V prosinci 2013 byl vybrán jako jeden z případů každoroční kampaně Amnesty International:  "Maraton psaní dopisů". Dle zprávy od Myanmarské národní komise pro lidská práva přiměly dopisy obdržené od Amnesty International komisi hlouběji přezkoumat jeho případ.

4.7.2017

Hrdinové mezi námi

O odkazu zatčeného šéfa Amnesty Turecko Tanera Kiliçe.

3.7.2017

Liu Sia-po stále ve vězení

Velmi smutná zpráva přichází z Číny. U Liu Sia-po se rozvinula rakovina jater. Nyní je v nemocnici, přesto není, ani podmínečně, propuštěn. Rodina trvá na léčbě mimo vězení a Amnesty nadále tlačí na urychlené bezpodmínečné propuštění.

27.6.2017

Sinopsis k případu Siao-po

21.6.2017

Saúdská Arábie: Propusťte bloggera Raifa Badawího, který je po pěti letech stále za mřížemi

Pět let boje za Raífa nekončí.