Skvělá zpráva - Tun Aung je na svobodě

Úspěch

Dr. Tun Aung, lékař a vůdce muslimské komunity, byl 19. ledna 2015 propuštěn z vězení. Byl uvězněn roku 2012 po pokusu utišit dav během nepokojů mezi buddhisty a etnickou skupinou Rohingů v Arakanském státu na západě Myanmaru a byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody na základě smyšlených obvinění.
Ruper Abbott, výzkumný ředitel Amnesty International pro oblast Jihovýchodní Asie a Pacifiku, pronesl: „Jedná se o velmi vítaný krok ze strany úřední moci a jsme velmi rádi, že Dr. Tun Aung je konečně na svobodě a opět se setká se svojí rodinou. Jeho propuštění je povzbuzením pro všechny, kdo za jeho svobodu bojovali.“
„Ovšem nikdy neměl být ani uvězněn. Obvinění vznesená proti němu byla neopodstatněná a soudní proces absurdní.“
„Existuje také riziko, že by Dr. Tun Aung mohl být znovu uvězněn, neboť se na svobodu dostal díky podmínce. Myanmarská vláda by však měla odstranit všechny na něj uvalené restrikce a umožnit mu pokojné uplatnění lidských práv beze strachu ze zatčení či kriminalizace.“
Navzdory úspěchu s propuštěním Dr. Tun Aunga pobývá v myanmarských věznicích desítky dalších vězňů svědomí, které by vláda měla okamžitě propustit.
Komunální násilí mezi Rohingy a buddhisty v Myanmaru vypuklo v létě roku 2012 a od té doby pokračuje sporadicky i nadále. I přes zprávy očitých svědků vypovídajících o zapojení státních bezpečnostních sil do nepokojů či o nezabránění násilí z jejich strany, nebyl nikdo dosud oficiálně předveden spravedlnosti.
Úřady by se měly zaměřit na porušování lidských práv, namísto věznění těch, kteří se nepokojům snaží bránit. V říjnu 2012 proto Amnesty International prohlásila Dr. Tun Aunga za vězně svědomí. V prosinci 2013 byl vybrán jako jeden z případů každoroční kampaně Amnesty International:  "Maraton psaní dopisů". Dle zprávy od Myanmarské národní komise pro lidská práva přiměly dopisy obdržené od Amnesty International komisi hlouběji přezkoumat jeho případ.

22.2.2018

Výroční zpráva: Státem podporovaná nenávist podnítila novou vlnu společenského aktivismu

Svět sklízí následky nenávistné rétoriky, kvůli které by se diskriminace minoritních skupin mohla stát normální, varuje Amnesty International. Výroční zpráva o stavu lidských práv ve světě zahrnuje 159 států a poskytuje nejobsažnější analýzu stavu lidských práv ve světě.

21.2.2018

Etiopie: Eskinder Nega propuštěn!

Minulý týden etiopský novinář a vězeň svědomí Amnesty International Eskinder Nega vyšel z vězení jako svobodný člověk, když jemu a dalším 745 vězňům udělili vládní milost. 25. března byl znoviu vzat do vazby, nicméně 5. dubna 2018 se stal znovu volným.

19.2.2018

Maďarsko: Nový zákon představuje existenční hrozbu pro nevládní organizace

K protestu Amnesty proti likvidačnímu zákonu se připojily na dvě stovky evropských nevládek včetně 25 českých neziskových hráčů.

19.2.2018

Ali Feruz je volný!