Skvělá zpráva - Tun Aung je na svobodě

Úspěch

Dr. Tun Aung, lékař a vůdce muslimské komunity, byl 19. ledna 2015 propuštěn z vězení. Byl uvězněn roku 2012 po pokusu utišit dav během nepokojů mezi buddhisty a etnickou skupinou Rohingů v Arakanském státu na západě Myanmaru a byl odsouzen k 17 letům odnětí svobody na základě smyšlených obvinění.
Ruper Abbott, výzkumný ředitel Amnesty International pro oblast Jihovýchodní Asie a Pacifiku, pronesl: „Jedná se o velmi vítaný krok ze strany úřední moci a jsme velmi rádi, že Dr. Tun Aung je konečně na svobodě a opět se setká se svojí rodinou. Jeho propuštění je povzbuzením pro všechny, kdo za jeho svobodu bojovali.“
„Ovšem nikdy neměl být ani uvězněn. Obvinění vznesená proti němu byla neopodstatněná a soudní proces absurdní.“
„Existuje také riziko, že by Dr. Tun Aung mohl být znovu uvězněn, neboť se na svobodu dostal díky podmínce. Myanmarská vláda by však měla odstranit všechny na něj uvalené restrikce a umožnit mu pokojné uplatnění lidských práv beze strachu ze zatčení či kriminalizace.“
Navzdory úspěchu s propuštěním Dr. Tun Aunga pobývá v myanmarských věznicích desítky dalších vězňů svědomí, které by vláda měla okamžitě propustit.
Komunální násilí mezi Rohingy a buddhisty v Myanmaru vypuklo v létě roku 2012 a od té doby pokračuje sporadicky i nadále. I přes zprávy očitých svědků vypovídajících o zapojení státních bezpečnostních sil do nepokojů či o nezabránění násilí z jejich strany, nebyl nikdo dosud oficiálně předveden spravedlnosti.
Úřady by se měly zaměřit na porušování lidských práv, namísto věznění těch, kteří se nepokojům snaží bránit. V říjnu 2012 proto Amnesty International prohlásila Dr. Tun Aunga za vězně svědomí. V prosinci 2013 byl vybrán jako jeden z případů každoroční kampaně Amnesty International:  "Maraton psaní dopisů". Dle zprávy od Myanmarské národní komise pro lidská práva přiměly dopisy obdržené od Amnesty International komisi hlouběji přezkoumat jeho případ.

27.8.2018

Obránkyně lidských práv vyzývají ministry zahraničních věcí EU k podpoře uprostřed bezprecedentních útoků

Den před neformálním ‘Gymnich’ zasedáním ministrů zahraničních věcí EU ve Vídni se obránkyně lidských práv ze Salvadoru, Polska, Indonésie, Keni, Rakouska, Sýrie a Ruska setkají se zástupci EU. Požádají o větší ochranu a podporu své práce uprostřed rostoucích útoků na aktivisty.

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.