Doba věznění tatarského aktivisty byla prodloužena

Doba zadržení tatarského aktivisty Rafisa Kashapova byla koncem února výrokem soudu prodloužena do 27. dubna.

Kashapov, ředitel jedné z větví nevládní organizace Tatar Public Centre v republice Tatarstán, byl 28. prosince 2014 zadržen ve svém domě deseti v civilu oděnými muži. Následně byl převezen do vyšetřovací vazby v tatarské metropoli Kazani. Jeho rodina obdržela oznámení Vyšetřovacího výboru, že proti Kashapovi bylo započato trestní řízení z důvodu "podněcování nenávisti a nepřátelství a ponížení lidské důstojnosti." Až později došlo k upřesnění, že důvodem jsou 4 příspěvky na jeho osobní webové stránce a současně populárním ruském médiu Vkontakte. V nich kritizoval prezidenta Vladimira Putina a ruskou vládu za její politiku vůči Ukrajině a odsoudil pronásledování etnických krymských Tatarů v oblasti okupovaného Krymu.

19. ledna Kashapov zahájil hladovku, nyní už ukončenou, proti jeho nezákonnému zatčení a stíhání. Již před ní nebyl aktivistův zdravotní stav příliš dobrý a podle jeho manželky se stále zhoršuje.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

18.9.2017

Info.cz: Omezuje Facebook aktivisty za práva barmských Rohingů?

9.12.2016

Dolma Tso propuštěna!

Po třech letech věznění byla Dolma Tso 4. prosince 2016 propuštěna.

22.2.2017

Muhammad propuštěn!