Itálie: Romové dosáhli památného vítězství

Úspěch

Italský soud v květnu rozhodl, že vystěhování romských rodin do etnicky segregovaného tábora mimo Řím bylo protiprávní. Rozhodnutí přišlo po letech snah Amnesty a jiných organizací směřujících k zastavení násilného vystěhovávání, segregování a diskriminaci.

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

21.2.2019

Malawi zažívá opětovný vzestup útoků proti osobám s albinismem

Od prosince 2018 došlo už ke dvěma smrtelným útokům a třem únosům.

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.