Mongolsko: Zrušení trestu smrti

Úspěch

V prosinci se mongolský parlament rozhodl zrušit trest smrti, což je pro lidská práva v této zemi veliké vítězství. Mongolsko se stalo příkladem, který, jak doufáme, spustí řetězovou reakci napříč Asií. Zemím, v nichž se stále popravuje, byla ukázána cesta, kterou mohou následovat a ukončit tak kruté a nelidské tresty.

10.10.2019

Malajsie: Nespravedlivé soudní procesy, tajné tresty smrti a odsouzení za drogové přestupky odhalují krutost trestu smrti

Je Světový den proti trestu smrti. Malajsie musí s novou legislativou začít plnit slib ohledně jeho zrušení.

27.5.2019

Blesk.cz: Saúdská Arábie chystá novou vlnu poprav

14.5.2019

Asia Bibiová je konečně volná!

Pákistánská křesťanka Asia Bibiová se bezpečně dostala z Pákistánu do Kanady, kde získala azyl. Informaci 8. května oznámil její právník. O den později zprávu potvrdilo i pákistánské ministerstvo zahraničních věcí. Bibiová už se v Kanadě setkala se svými dětmi.

10.4.2019

Trest smrti v roce 2018: Dramatický pokles v celosvětových popravách

Celosvětové popravy poklesly o 31% a dosáhly nejnižší úrovně nejméně za dekádu. Několik zemí ale zaznamenalo nárůst v popravách - Bělorusko, Japonsko, Singapur, Jižního Súdán nebo USA. Thajsko obnovilo popravy, Srí Lanka hrozila, že ho bude následovat. Čína zůstala největším světovým popravčím, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií, Vietnamem a Irákem.