Bronx vakaren. O Živé knihovně na brněnském Ghettofestu

  Článek

Vzdělávání - staré publikován 19.6.2014

Festival, který probíhá uprostřed města a přesto na okraji, kde Romové jsou většina a bílí menšina. Mladí tančí vedle starých a na programu je pop i modlitba – to je brněnský Ghettofest. Letošního ročníku se zúčastnila také Amnesty International a na dvoře Muzea romské kultury otevřela svou první veřejnou Živou knihovnu.

Festival, který probíhá uprostřed města a přesto na okraji, kde Romové jsou většina a bílí menšina. Mladí tančí vedle starých a na programu je pop i modlitba – to je brněnský Ghettofest.  Letošního ročníku se zúčastnila také Amnesty International a na dvoře Muzea romské kultury otevřela svou první veřejnou Živou knihovnu.
Jedno romské přísloví říká, že se nemá hledět na to, jakou má člověk barvu kůže, ale jaké má srdce. Ma de pŕoda savi hin manušes morči, ale dikht, savo les hin jilo! A srdce brněnského „Bronxu“ se ukázalo být široké a otevřené. Pouliční festival Ghettofest, který proběhl během víkendu 6. – 8. června, byl přístupný pro všechny a zdarma.  
„Naším cílem bylo oživit ulice nejen na jeden den, protože nabídka programu i poptávka po něm v minulých dvou letech výrazně převýšila naši kapacitu. Opět proto přinášíme program, který vystihuje multikulturalitu čtvrti, letos ale nabízíme mnohem větší vyžití, “ uvedla mluvčí festivalu Alica Heráková. 
Ulice Bratislavská a Hvězdová byly skutečně nabyté pestrým programem. Tančily se romské tance, flamenco i street dance, v rámci hudební složky vystoupila například funky jazzová skupina Čohanas, šansoniérka Erika Stárková a jako hlavní tahák kapela 100°C. Kromě toho probíhala také velká městská hra „Objevte Bronx“, nejrůznější diskuse i nabídka sousedských specialit. Takové holubki ani goju jinde v Brně neochutnáte.
Nesuďte knihu podle obalu
Amnesty International se nenechala co do pestrosti programu zahanbit a návštěvníci Živé knihovny si mohli zapůjčit skutečné osobnosti. V této knihovně se totiž nepůjčují knihy, ale lidé se zajímavým životním příběhem. Na Ghettofestu si mohli zájemci popovídat s bezdomovcem, Syřanem, nevidomou ženou, Vietnamkou nebo veganem.  Zájem o knihovnu a její příběhy byl opravdu velký.
Děti byly nadšené z vodícího psa a vyzkoušely si, jaké je překonávat překážky s pomocí slepecké hole. Jiná čtenářka se utvrdila v rozhodnutí stát se vegetariánkou a spousta dalších návštěvníků se přesvědčila o tom, jak chybné a nesmyslné mohou být předsudky. Ma de pŕoda savi hin manušes morči… Ozvěny Živé knihovny se pak donesly až před Muzeum, kde umělci ze skupiny Komixxx originálně ztvárnili příběhy některých knih velkoformátovým malováním přímo na ulici.
Hlavním cílem festivalu je každoročně otevření ghetta, myslí jeho obyvatel i ostatních Brňanů a také naděje na lepší soužití, vzájemný respekt bez konfrontací a vymezování. Letošní ročník Ghettofestu tuto vizi zcela naplnil a Amnesty International se ráda stala jeho součástí.
Nela Armutidisová

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2195 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...