Vyjádření Ensaf Haidar ohledně Raífovy situace

Raifova situace se podstatně zhoršuje. Podle jeho ženy, Ensaf Haidar, bude Raif souzen za odpadlictví od víry, čin který je v Saudské Arábii trestán smrtí, obvykle setnutím hlavy. Soudcem, který má rozhodnout o Raífově vině, je tentýž, který ho již dříve odsoudil k tisíci ranám bičem a vězení. Raífova žena potvrdila, že se ho soudce již dvakrát pokusil z odpadlictví obžalovat, ale neuspěl kvůli nedostatku pravomocí trestního soudu. Nyní se situace změnila a Raíf bude obžalován a s nejvyšší pravděpodobností odsouzen.
Ensaf Haidar apeluje především na vládu USA, aby zabránila nespravedlivému odsouzení a tlačila na vládu Saudské Arábie ohledně propuštění Raífa. Dále dodává, že Raíf nebyl bičován po celých jedenáct týdnů, takový úspěch je zásluhou mediální pozornosti tlačící na Saudskou Arábii, Aby se situace nezhoršila, nesmí taková pozornost oslabit. celý článek zde

Původní zdroj:

19.3.2020

Vůdce opozice v Bahrajnu odsouzen za veřejnou urážku súdánského prezidenta

Opoziční vůdce byl odsouzen k šestiměsíčnímu vězení a pokutě 500 dinárů.

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

27.12.2019

Egypt: Hrubé porušování lidských práv pod vládou prezidenta Sísího

Amnesty upozornila v rámci univerzálního periodického přezkumu OSN (UPR) na nedodržování lidských práv v Egyptě.

13.9.2019

Režisér odsouzen na jeden rok do vězení

Myanmarský režisér Min Tchin Ko Ko Ďi byl v nespravedlivém soudním procesu odsouzen na jeden rok do vězení.