Projekt FAIR PLAY v Ústí nad Labem pokračuje

Amnesty International a její dobrovolní lektoři v Ústí nad Labem budou i nadále spolupracovat na projektu FAIR PLAY, jehož cílem je prevence diskriminace, rasismu a xenofobie.

Amnesty International a její dobrovolní lektoři v Ústí nad Labem budou i nadále spolupracovat na projektu FAIR PLAY, jehož cílem je prevence diskriminace, rasismu a xenofobie.

Minulý půlrok naši lektoři působili na Obchodní akademii Pařížská a intenzivně pracovali se dvěma třídami. Spolupráce byla oboustranně velmi přínosná a studenti obchodní akademie byli velmi aktivní.  Například během celosvětové akce Maraton psaní dopisů poslali v prosinci loňského roku 541 dopisů za nespravedlivě vězněné!

Aktuálně bude Amnesty International působit na Základní škole Palachova. S touto školou se známe již z předchozího ročníku projektu FAIR PLAY a na základě výborné spolupráce se obě strany dohodly na dalším pokračování.

Tentokrát budou lektoři působit ve dvou devátých třídách. Žáci tak budou mít možnost se těsně před odchodem na střední školy seznámit blíže s problematikou lidských práv a nově nabyté znalosti budou moci využít i během dalšího studia.

V rámci projektu FAIR PLAY budou mít žáci možnost se zapojit do nejrůznějších aktivit. Nejdříve je čeká úvodní workshop, kde se více dozvědí o nejzákladnějších lidských právech. Hlavní a mezi studenty nejoblíbenější akcí je Živá knihovna, kde budou mít žáci možnost setkat se a popovídat si se  zástupci různých menšin žijících v Česku (například menšiny národností, etnické, náboženské, sexuální apod.).

V květnu se žáci díky dalšímu workshopu dozvědí více o konkrétních případech lidí, kterým jsou porušována lidská práva a následně budou mít možnost se zapojit do akce na jejich podporu v rámci akce Dopisy v ulicích.

Naši lektoři se již těší na zahájení aktivit na ZŠ Palachova a všichni doufáme, že spolupráce opět bude probíhat ke spokojenosti obou stran.

Anna Krejčová

23.1.2017

Milion podpisů pro Edwarda!

Děkujeme všem za účast v Maratonu psaní dopisů. Pro Edwarda jsme shromáždili přes 1 milion podpisů a kampaň i po inauguraci nového prezidenta USA pokračuje.

6.12.2016

Soud s Petrem Jaškem pokračuje 12. prosince

29.12.2015

„Hlavně nikomu neříkejte, co si má myslet.“

"Když se mě známí ptají, copak to vlastně u Amnesty dělám, většinou popíšu FAIR PLAY jako sérii workshopů. „Takže nějaký interaktivní přednášky?“ ptá se většina lidí. Ne, nikdy!" Co vlastně dělá lektor projektu FAIR PLAY se dozvíte v následujícím článku lektorky Karolíny.

30.4.2016

Přes 600 studentů se během 2 let potkalo s Amnesty živou knížkou.

Projekt "Živé knihovny Amnesty International – čtením k otevřenosti" je u konce, lidskoprávní vzdělávání v Amnesty ale jede dál.