#Flagforfreedom! Pomožte osvobodit kaliningradské „vězně vlajek!“

Tři aktivisté Oleg Savvin, Dmitrij Fonarjov a Michail Feldman byli obviněni za to, že 11. března 2014 vztyčili vlajku Spolkové republiky Německo na garáže oblastního velitelství FSB v Kaliningradu. V tento den policie všechny zadržela a posadila na jeden den do vazby – prý za to, že šli po ulici o pořvávali nadávky. V dubnu aktivisty zatkli pro obvinění z trestného činu výtržnictví, motivovaným politickou nebo náboženskou nenávistí, tedy pro stejné obvinění jako v případě Pussy Riot, za což hrozí až 7 let vězení. 16. března začal soud, ale téměř rok po zadržení aktivisté stále sedí v kaliningradském vězení.

Amnesty International prohlásila Savvina, Fonarjova a Feldmana za vězně svědomí. Ve vězení jsou držení za jejich přesvědčení a nenásilné akce. Savvina, Fonarjova a Feldmanna napadlo v době, kdy v některých regionech Ukrajiny visely na úředních budovách ruské vlajky, co se stane, když pověsí vlajky sousedních států v Rusku. V trestním oznámení stojí, že i pouhý pohled na německou vlajku podněcuje nenávist v srdcích Rusů. Aktivisté Amnesty International přemýšleli, jak pomoci kaliningradkým vězňům vlajky, a tak vyzývá všechny, kteří nejsou lhostejní, aby se vyfotili s vlajkou jiného státu s nějakou ze zajímavostí ve vašem městě. Žijeme v otevřeném světě, vzájemně se navštěvujeme a vlajka jiného státu nemůže znamenat podněcování k násilí. Považujeme to za absurdní!

Fotografie s vlajkami můžete poslat na Facebook, Twitter, Instagram i další sociální sítě s hashtagem #flagforfreedom (vlajka za svobodu). Fotky lze vzájemně vzájemně prohlížet kliknutím na hashtag. 13. dubna budeme všechny obrázky shromažďovat a poté je pošleme spolu s otevřeným dopisem s žádostí o zastavení trestního stíhání „vězňů vlajky“ státnímu zástupci v kaliningradské oblasti. Přidejte se!

V sobotu 4. dubna v Moskvě pořídili moskevští aktivisté první fotografie pro #flagforfreedom s vlajkami Albánie, Botswany, Evropské unie, Makedonie, Mexika, Norska, Ukrajiny a Uruguaye. Čím víc vlajek, tím líp!

Původní zdroj: Téměř rok po zadržení, aktivisté Amnesty International z Kaliningradu stále čekají na soud kvůli obvinění z výtržnictví s motivem k podněcování k nenávisti. Důvodem je vyvěšení různých státních vlajek v Rusku v reakci na vyvěšení ruských vlajek na Ukrajině.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

2.3.2017

Budoucí ruský prezident teď možná sedí ve vězení…

Spouštíme printovou kampaň The Future President, která odkazuje na digitální projekt o ruském vězení Prisonexit.org.

30.3.2017

Ruská federace: Zatčení členové organizace pro potírání korupce jsou vězni svědomí a měli by být okamžitě propuštěni

Zatýkání a jiné represe vůči zaměstnancům a dobrovolníkům Fondu proti korupci (ACF) jsou součástí posledního výrazného omezování práva na pokojné shromažďování a svobodu projevu v Rusku.