#Flagforfreedom! Pomožte osvobodit kaliningradské „vězně vlajek!“

Tři aktivisté Oleg Savvin, Dmitrij Fonarjov a Michail Feldman byli obviněni za to, že 11. března 2014 vztyčili vlajku Spolkové republiky Německo na garáže oblastního velitelství FSB v Kaliningradu. V tento den policie všechny zadržela a posadila na jeden den do vazby – prý za to, že šli po ulici o pořvávali nadávky. V dubnu aktivisty zatkli pro obvinění z trestného činu výtržnictví, motivovaným politickou nebo náboženskou nenávistí, tedy pro stejné obvinění jako v případě Pussy Riot, za což hrozí až 7 let vězení. 16. března začal soud, ale téměř rok po zadržení aktivisté stále sedí v kaliningradském vězení.

Amnesty International prohlásila Savvina, Fonarjova a Feldmana za vězně svědomí. Ve vězení jsou držení za jejich přesvědčení a nenásilné akce. Savvina, Fonarjova a Feldmanna napadlo v době, kdy v některých regionech Ukrajiny visely na úředních budovách ruské vlajky, co se stane, když pověsí vlajky sousedních států v Rusku. V trestním oznámení stojí, že i pouhý pohled na německou vlajku podněcuje nenávist v srdcích Rusů. Aktivisté Amnesty International přemýšleli, jak pomoci kaliningradkým vězňům vlajky, a tak vyzývá všechny, kteří nejsou lhostejní, aby se vyfotili s vlajkou jiného státu s nějakou ze zajímavostí ve vašem městě. Žijeme v otevřeném světě, vzájemně se navštěvujeme a vlajka jiného státu nemůže znamenat podněcování k násilí. Považujeme to za absurdní!

Fotografie s vlajkami můžete poslat na Facebook, Twitter, Instagram i další sociální sítě s hashtagem #flagforfreedom (vlajka za svobodu). Fotky lze vzájemně vzájemně prohlížet kliknutím na hashtag. 13. dubna budeme všechny obrázky shromažďovat a poté je pošleme spolu s otevřeným dopisem s žádostí o zastavení trestního stíhání „vězňů vlajky“ státnímu zástupci v kaliningradské oblasti. Přidejte se!

V sobotu 4. dubna v Moskvě pořídili moskevští aktivisté první fotografie pro #flagforfreedom s vlajkami Albánie, Botswany, Evropské unie, Makedonie, Mexika, Norska, Ukrajiny a Uruguaye. Čím víc vlajek, tím líp!

Původní zdroj: Téměř rok po zadržení, aktivisté Amnesty International z Kaliningradu stále čekají na soud kvůli obvinění z výtržnictví s motivem k podněcování k nenávisti. Důvodem je vyvěšení různých státních vlajek v Rusku v reakci na vyvěšení ruských vlajek na Ukrajině.

17.8.2017

ČT24 připomíná 5 let od rozsudku nad Pussy Riot

7.6.2018

Rusko – Země nesvobodná dle vlastní volby

25.10.2017

Rusko: podmínky přepravy vězňů připomínají éru gulagů

Vězni v Rusku musí snášet často celé týdny otřesné podmínky, když je ve stísněných vlacích bez oken transportují do nápravných pracovních kolonií ve vzdálených částech země.